Un desert turcesc, foarte cunoscut si foarte apreciat de toata lumea.
Mai intai preparam siropul. Punem la fiert la foc mic apa cu zaharul , cam 30 minute, procedand la fel ca la orice dulceata. Cand s-a legat, stingem focul si asteptam 15-20 minute ca siropul sa se mai raceasca sa putem adauga mierea. Amestecam siropul ci mierea pana ce se omogenizeaza si adaugam si zeama de lamaie.
Macinam nucile cu ajutorul robotului.Adaugam scortisoara si impartim compozitia in trei.
Impartim pachetul de foi in patru. De obicei un pachet are 12 foi. Deci vom avea 4 straturi de foi si trei randuri de umplutura.
Asezam in tava primele trei foi pe care le ungem cu unt topit ( pe fiecare in parte ) asezand deasupra prima parte din amestecul de nuci cu scortisoara. Urmeaza alte trei foi unse fiecare cu unt, si a doua parte a amestecului de nuci, repetand apoi procedeul pana la ultimele trei foi.
Ungem bine cu unt si ultimul strat de foi si portionam cu ajutorul unui cutit.
Punem in cuptorul preincalzit, la foc mediu, circa 30 minute. Prajitura este gata cand foile de deasupra s-au rumenit.
La final, turnam deasupra tot siropul si lasam pana ce acesta este bine absorbit.
Am decorat cu putin fistic crud.
1
Mierea se adauga cand siropul se raceste pana la 40 grade, astfel incat , amestecat cu mierea, aceasta sa nu-si piarda din proprietati.
2
Dimensiunea tavii : 20x30 cm