Cui nu-i place să mănânce o ciorbiță bună cu ardei iute?
Din ingredientele de mai jos au rezultat 10 porții (borcane de diferite forme și capacități).
Se spală ardeii iuți și se pun la scurs. Spălați bine borcanele și lăsați-le, de asemenea, la scurs.
Între timp, preparați oțetul. Se pun la fiert, într-o oală, 2 l de apă și 1 l de oțet din vin, de 9 grade, 1 lingură rasă de sare mare neiodată, 2 linguri rase de zahăr, împreună cu mirodeniile, 1 lingură rasă boabe de piper și 1 lingură rasă boabe de muștar și 2-3 frunze de dafin. Se lasă la fiert 5 minute.
Așezați ardeii iuți cât mai înghesuiți ca să nu se ridice deasupra oțetului (eu i-am fixat cu bețișoare de la înghețată)
Se toarnă oțetul fierbinte peste ardeii iuți, așezați deja în recipiente și se lasă să se răcească. Puneți ceva metalic (eventual lama unui cuțit) sub fundul borcanelor ca să nu se spargă când turnați oțetul fierbinte. Dacă nu ajunge oțetul se mai prepară, respectând proporțiile. După ce se răcește, se închid ermetic recipientele cu ardei iuți și se dau la cămară.
1
Așezați ardeii iuți cât mai înghesuiți pentru ca să nu se ridice deasupra oțetului (eu i-am fixat cu bețișoare de la înghețată)
2
Puneți oțetul fierbinte peste ardeii iuți, așezați deja în recipiente
3
Spălați bine și sterilizați borcanele
4
Nu puneți prea multe mirodenii pentru a păstra gustul și savoarea specifică ardeilor iuți
5
Puneți ceva metalic sub fundul borcanelor ca să nu se spargă atunci când turnați oțetul fierbinte peste ardeii iuți!