O rețetă pe care n-am mai făcut-o de mai mult de 30 ani... Pe vremea aceea, aceste floricele cu cașcaval îi plăceau foarte mult băiatului meu cel mare. Am găsit, zilele trecute, forma pentru floricele și m-am gândit să pun în aplicare o rețetă uitată de mult timp. Așa că a trebuit să mi-o amintesc...
Pe vremuri erau și forme de steluțe de umplut cu cașcaval, sau cu alte tipuri de brânză.
Din ingredientele acestea ies aproximativ 30 de floricele.
Se amestecă într-un vas cu diametru mic, făina, ouăle, sarea și laptele, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, pentru a obține o compoziție mai groasă puțin decît aceea pentru clătite.
Când compoziția este gata, se toarnă ulei într-o crăticioară mică, tot cu un diametru redus, atât cât să cuprindă forma pentru floricele (care trebuie să se scufunde integral în ulei).
Se încinge uleiul, se ține forma pentru floricele 1-2 minute în uleiul încins, apoi se introduce în vasul în care este compoziția, dar numai până la marginea superioară a petalelor de floare, să nu o depășească.
Compoziția se va prinde pe formă și imediat se introduce forma, cu această compoziție pe ea, în uleiul încins. Veți vedea că în jurul formei se va forma floarea. Se ține forma cu floarea în uleiul încins până începe să se rumenească puțin, apoi se scoate afară și se lasă într-o farfurie cu hârtie aborbantă, pentru a scăpa de surplusul de ulei.
La fel se procedează în continuare, până se epuizează toată compoziția.
Cașcavalul se dă pe răzătoarea fină. Cine vrea, poate folosi și telemea.
Se ornează floricelele cu cașcavalul (sau telemeaua) răzuită și se decorează după cum dorește fiecare.
1
Vasul în care faceți compoziția pentru floricele, trebuie să aibă un diametru mic. Dacă nu, compoziția se va extinde la orizontală și nu va avea suficientă adâncime pentru a scufunda în ea forma de floricele.
2
Nu scufundați forma cu floarea mai sus de marginea petalelor. În caz contrar, odată întărită floarea în uleiul încins, nu o veți mai putea scoate de pe formă, decât stricând-o.
3
Pentru prăjit floricelele, folosiți de asemenea, o crăticioară cu diametru mic, pentru că forma trebuie scufundată în întregime în ulei și dacă vasul ar fi mai mare, ar trebuie să folosiți foarte mult ulei.
4
Lăsați floricelele pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de surplusul de ulei.
5
Floricelele se pot umple și decora și cu telemea răzuită. Gustul sărat de telemea ar putea estompa senzația uleioasă a floricelelor.