- Sirop:
- 500ml apa
- 200g zahar
- 2 pliculete cappucino
- 1 lingura esenta de rom
Crema:
- 3 oua
- 1 pachet unt
- 100 ml lapte
- 50 ml frisca lichida
- 200g zahar
- 70 g ciocolata
- 3 linguri cacao
- esenta de rom.
Blat:
- 6 oua
- 200g zahar
- 100ml apa
- 50g cacao
- 200g faina
- 1 pliculet praf de copt.
Fondant:
- 300g zahar
- 1 lingura de cacao
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura de miere
- apa cat sa se umezeasca zaharul.
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Amandine:
Sirop:
- Punem 200g zahar intr-o cratita si adaugam putina apa peste el cat sa se umezeasca si il punem pe foc.
- Il lasam sa se topeasca si adaugam restul de apa pana la 500ml si lasam sa fiarba 10-15 minute.
- Adaugam si cele doua pliculete de cappucino si mai dam un clocot.
- Il lasam sa se raceasca si adaugam esenta de rom.
- Crema
- Amestecam ouale cu zaharul, laptele, frisca si cacaoa.
- Punem pe foc mic si adaugam ciocolata si margarina.
- Amestecam cu telul pana obtinem o crema fina.
- Cand s-a racit adaugam esenta de rom si punem la rece la frigider pentrucel putin 2 ore.
Blat:
- Separam ouale.
- Galbenusurile le mixam cu 200g zahar si 100ml apa pana se topeste zaharul.
- Albusurile le batem spuma.
- Peste albusuri adaugam compozitia de galbenusuri, dupa care amestecam faina cu cacao si cu praful de copt.
- Adaugam faina peste compozitia de ou si amestecam de jos in sus cu grija.
- Punem compozitia intro tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu margarina si tapetata cu faina.
- Baga tava in cuptorul bine incins si coacem blatul la foc mediu circa 45 de minute.
- Incercam blatul cu o scobitoare, ea trebuie sa iasa din blat uscata.
- Il lasam sa se raceasca pe un gratar dupa care il taiem in doua pe lung.
Fondant:
- Caramelizam zaharul (cu un strop de apa cat se se umezeasca) cateva minute pana se leaga siropul.
- Intre timp punem in frigider o cratita goala sa se raceasca bine.
- Rasturnam siropul intr-o cratita rece si adaugam mierea si lamaia.
- Mixam pana incepe sa se albeasca.
- Adaugam cacao si mixam iar.
Asamblare:
- Taiem blatul in doua pe lung.
- Insiropam prima foaie cu jumatate din sirop, intindem crema nu inainte de a opri 2-3 linguri de crema pentru ornat.
- Punem si cea de-a doua foaie, o insiropam si dam prajitura 30 de minute la frigider.
- Dupa cele 30 de minute, portionam in patrate si glazuram cu fondant.
- Folosim cele 3 linguri de crema pentru a forma pe ficare amandina cate o avelina de crema.
- E de preferat ca inainte de servire sa stea cateva ore la frigider.
Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine" nu uita sa-i faci un review.