Amandină

de georgiaskitchen in Prajituri, 28 Ian 2014 | 4416 vizualizari

 

Această prajitură e preferata familiei. Suntem cam dependenți de tot ce conține cacao...:))))

 

INGREDIENTE

Blatul:

  • 6 ouă
  • 200 g zahăr
  • 200 g faină
  • 40 ml apă
  • 40 ml ulei
  • 3 linguri cacao
  • un praf de sare
  • un praf de copt

Crema:

  • 250 g margarină
  • 3 gălbebușuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 4 linguri cacao
  • 2 fiole esență de rom

Glazura:

  • un plic de glazură dr. Oetcker

Sirop:

  • 500 ml apă
  • 250 g zahăr
  • 2 fiole esență rom
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandină:

Începem prin a da drumul la cuptor la 180° (foc moderat).

Separăm albușurile 2de gălbenușuri.  Gălbenușurile le frecăm cu uleiul până devin ca o maioneză. Albușurile le batem cu praful de sare, iar când devin ca o spumă adăugăm zahărul și le mai batem până când acestea se întăresc. Adăugăm gălbenușurile peste albușuri, apoi urmează făina amestecată cu cacaoa și praful de copt. Amestecăm cu grijă cu o lingură de jos în sus pentru a obține un aluat cât mai aerat.

Pregătim o tavă (20/30), o tapetăm cu hârtie de copt sau o ungem cu ulei și o presărăm cu făină. Punem aluatul și dăm la cuptor pentru 30-35 min. (faceți testul cu scobitoarea). Primele 15 min. nu deschidem ușa cuptorului pentru a nu se lăsa blatul.

Când s-a copt blatul, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se racească. Eu îl fac cu o zi înainte de a pune crema...se taie mai ușor, dar nu e obligatoriu să faceți ca mine...:)

Între timp pregătim crema. Punem într-un vas înalt margarina și o batem cu mixerul până devine ca o spumă, apoi adăugăm zahărul pudră și continuăm cu mixatul până ce zahărul s-a topit complet. Punem cele trei gălbenușuri, apoi cacaoa și la final fiola cu esența de rom.

Siropul îl pregătim în felul următor: punem într-un vas zahărul cu 3-4 linguri de apă și lăsăm să se caramelizeze. Când capătă o culoare aurie, adăugam restul de apă care trebuie să fie caldă și lăsăm să fiarbă până se topește zahărul. Punem fiolele de esență și lăsăm să se răcească.

Tăiem blatul în două, însiropăm prima jumătate adăugăm crema, însiropăm și cealaltă jumătate și o punem peste. Pregătim glazura conform indicațiilor de pe pachet și o întindem deasupra prăjiturii.

Dăm amandina la rece de preferat 4-5 ore, dar e mai bună a doua zi. O tăiem în cuburi și o savurăm cu multă poftă...:)

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandină" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Florentina_Cristina 1

28.01.2014, 20:24

alilianaa 1

28.01.2014, 21:04

prajitura preferata..

diana_k 1

30.01.2014, 09:01

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Rulada cu dulceata de capsuni