Voi expune 3 recete de adjica. Daca cineva va citi retetele si ma va putea corecta cu denumirea , o sa-i fiu recunoscatoare. Nu cunosc , cum ar putea sa se numeasca la voi asa gustare. Prima reteta va fi reteta de baza pentru prepararea mai departe a adjicai.
Rosiile se aleg mai carnoase si cu mai putin suc . Rosiile si gogosarii se spala , se curata de seminte , se taie in felii si se toaca la masina de tocat sau in blender. Ceapa se taie in cuburele si se prajeste -putin rumenita. Ceapa prajita se toarna peste legumele tocate si se pune vasul la fiert. Se fierbe 15 minute din momentul fierberii. Se sareaza dupa gust.
Se toarna in borcanele sterilizate pana se umplu bine si se trage capacele cu masina speciala. Se pun la racire pentru 24 ore sub plapuma. Aceasta zacusca este o baza , pentru prepararea altor mancaruri, de aceia pe timpuri conservam- 20 de kg de rosii pe sezon dupa asa metoda. In aceasta reteta se poate varia cu cantitatea de ardei- adica mai mult sau fara.
TOT SECRETUL SI GUSTUL VETI OBTINE IN IARNA , CAND SE VA DESCHIDE BORCANUL
1. ADJICA - se deschide borcanul , se adauga o capatina SAU JUMATATE de usturoi curatat si pisat bine cu sare, un mar tare la miez, dat prin razatoare, piper negru macinat, putin busuioc si totul se amesteca foarte bine. Se lasa pentru 30 minute, ca sa-si imbibe aroma bine si se serveste la masa in stare rece, la mancarurile din peste sau carne. La preferinta se poate adauga ardei iute pisat marunt, dar aceasta este o varianta mai blanda la gust. Gustul iute il primeste de la usturoi. Daca gustati si vi se pare ca ati vrea sa fie putin mai acrisoara, adaugati o lingurita de otet de masa.
2. Continutul din borcan se foloseste , ca baza pentru prepararea diferitor sosuri cu carne si cartori, sau simplu, pentru sosuri.
3. Se foloseste la prepararea sarmalelor
4. Se foloseste la preparare felului intai
5. Se foloseste, ca sos pentru piZza. s.a.m.d.