Si cu asta incep seria "aniversare 2 ani"...:))))
Blat:
Intr-un vas se bat bine ouale cu zaharul, pana devin ca o crema. Se adauga untul si mierea si se pune la bain-marine. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un vas se pune faina, se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca plastilina. Eu am folosit masina de paine. :D
Aluatul se imparte in 5 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca sau se intinde direct pe fundul tavii.
Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv cateva minute, 2-3 minute, cat sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Pentru crema, se bate smantana cu zaharul pana incepe sa se ingroase.
Asamblare:
Intr-o tava tapetata cu folie alimentara se aseaza foile pe rand si se ung cu crema din belsug. Se acopera si se da tava la frigider, pentru cateva ore. Nu se apasa cu nimic.
Buburuza:
Galbenusurile le frecam cu 50 g zahar pana devin ca o crema. Adaugam laptele rece. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marine) si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit.
Gelatina o hidratam in cateva linguri de apa rece si o adaugam peste crema de galbenusuri racorita (temperatura suportabila la deget). Omogenizam si dam la frigider pana la racirea completa.
Punem crema de branza mixata cu restul de zahar peste aceasta compozitie si mixam pana se omogenizeaza si obtinem o crema fina. Incorporam si frisca batuta.
Pregatim 2 castroane,unul mai mic si unul mai mare si le tapetam cu folie alimentara. In crema ce va intra in castronul mic incorporam cacaoa. Dam la congelator pentru 15-20 minute, pana se intareste putin.
Castronul mare il ungem cu un strat generos de crema. Punem in mijloc botul :) de crema cu cacao, acoperim cu restul de crema si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste complet.
Se orneaza dupa pricepere si indemanare. :)))
Baza tortului este facuta dupa reteta de Tort Medovik, a Nataliei. Este un tort absolut delicios, il recomand din suflet iubitorilor de frisca.
1
Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cat sunt inca moi
2
Aluatul se intinde mai usor cand e cald, de aceea e bine sa se incalzeasca putin la microunde (10 sec)
3
Pentru crema merge si smantana dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine
4
In crema se pot adauga nuci si/sau alune