Trucuri pentru un cozonac reusit

Postat de ela in Tipsuri pe 22 Dec 2010, 15:38

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Laptele cu care inmuiem drojdia si zaharul trebuie sa fie caldut,nu fierbinte,deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul.

Este necesara faina alba superioara;daca faina provine din grau umed sau a fost depozitata in conditii de umiditate,cozonacul va crapa la copt.Cel mai bine e sa incercam faina facand putin aluat simplu,cu drojdie,care se va coace inainte de a pune tot ce este necesar in cozonac.

DROJDIA trebuie sa fie proaspata sau congelata,pastrata intr-o punga de nailon,sa nu se usuce.Cu 2-3ore inainte de folosire,se scoate din congelator numai cantitatea necesara,si se tine la cald.Odata dezghetata,drojdia se freaca  cu o lingurita cu varf de zahar pana cand se lichefiaza.Daca drojdia este mai veche,se freaca 10gr cu o lingurita de zahar pentru a incerca puterea ei de fermentar;daca in 30minute se umfla ca o spuma,inseamna ca se poate intrebuinta.

Cantitatea de drojdie trebuie sa fie proportionala cu cantitatea si continutul aluatului,iar timpul ei de fermentare si coacere respectat intocmai.Sunt necesare 50-80gr drojdie la 1kg faina.

Drojdia lichefiata se amesteca in aluatul oparit aproape rece;daca aluatul este fierbinte,drojdia se distruge si nu mai fermenteaza.

Se recomanda oparirea a 100gr faina cu 200ml lapte clocotit,pentru a se mentine moale cozonacul mai mult timp.

Nu e bine sa punem albusuri in cozonac,deoarece il intaresc si il uscuca mai repede.

Daca coacem cozonacul in forma lunga si ingusta,il lasam culcat lateral,deoarece avand baza mai ingusta decat inaltimea,se va presa aluatul pufos;daca forma este rotunda sau mai lata la baza,lasam cozonacul sa se raceasca pe baza lui.Dupa ce s-a racit putin,il acoperim imediat cu servete de panza si il lasam la temperatura potrivita pana la racirea completa,altfel ramane cleios,si asa ramane.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

Comentarii (15)

ela

ela
12.01.2011, 19:46

Anastasia

19.01.2011, 11:38

LUK

LUK
19.01.2011, 14:59

bine de stiut!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs