Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea I)

Postat de Adinuta in Craciun pe 29 Oct 2011, 17:35

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Armenia

In cele 50 de zile de post care preced Craciunul, sarbatorit in stil vechi pe 6 ianuarie, armenii pastreaza obiceiul unui post vegetarian, dar care include uneori si peste sau fructe de mare.

2010/12/13//162072-armenian_bean_and_walnut_pate.jpg

 Masa de Craciun propriu-zisa, desi nu include preparate din carne, are o varietate de mancaruri delicioase, printre care fructe uscate si proaspete, branzeturi, masline, nuci si seminte. Se servesc mai multe tipuri de peste si mancaruri pe baza de legume si cereale integrale, cum ar fi painile numite cheoreg sau peda. Se mai serveste o budinca speciala de Craciun, ce poarta numele de Anushabour.

Cele mai comune mancaruri care se gasesc la fiecare masa armeana in seara de Ajun sunt pestele prajit, salata verde si spanacul. Se servesc in general dupa slujba religioasa la care participa toti membrii familiei.

Austria

La fiecare piata de Craciun austriaca vei gasi de cumparat prajituri mici, traditionale, numite kekse fara de care sarbatorile nu ar fi complete.

2010/12/13//162074-sznitel.jpg

 Bucataria austriaca este asemanatoare celei germane, iar mancarurile servite de Craciun includ crap prajit, tort Sacher si prajiturele numite lebkuchen si sterne. Se servesc de asemenea preparate din carne de gasca, sunca, dar si deserturi cum ar fi mousse-ul de ciocolata.

Snitelul vienez este de asemenea o mancare apreciata ce se face din carne de vita si este acoperit intr-o crusta crocanta de pesmet. Este prajit in unt si se serveste cu o garnitura din lamaie, ansoa, capere si putin patrunjel, alaturi de cartofi copti cu chimen.

Snitelul perfect este pe cat de lat posibil si subtire si trebuie sa acopere intreaga farfurie. Pentru a obtine aceste proportii, se foloseste un ciocanel de lemn cu care se bate bine carnea pe ambele parti, pana devine aproape transparenta.

Australia

Masa de Craciun in Australia este destul de asemanatoare celei din Anglia. Cu toate acestea, pentru ca  se sarbatoreste in miezul verii, multe mancaruri cum ar fi cele cu sunca, pui si curcan sunt servite in general reci. Gratarele reprezinta o alta modalitate de a fugi de caldura emisa de cuptor.

2010/12/13//162075-australia.jpg

 Se mananca fructe de mare si peste, iar la desert Pavlova, un fel de bezea cu fructe de sezon, cum ar fi mango sau cirese. Ca o influenta italiana, la masa australienilor se gaseste si Panettone, un fel de cozonac pufos.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

 

Comentarii (4)

30.11.2013, 10:18

02.12.2013, 09:25

interesant articolul

18.12.2014, 07:48

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs