Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:
Brazilia
Masa de Craciun braziliana reprezinta un adevarat festin ce presupune cantitati considerabile de mancaruri de tot felul, de la friptura de curcan, la legume si fructe proaspete si nuci braziliene, dar si boluri cu orez colorat si platouri cu sunca si salate. In anumite regiuni ale tarii se serveste friptura de porc, de pui si peste.
Canada
In Canada, traditiile respectate la masa de Craciun tin de influentele mostenite. Astfel, partea engleza a Canadei sarbatoreste cu retete similiare tarii mama - Anglia: curcan umplut, piure de cartofi, sos de merisoare, legume si budinca de prune la desert. Se bea lichior de oua.
Partea franceza adopta un stil foarte luxos, in care aperitivele includ homar, scoici, foie gras. O reteta traditionala este aceea de curcam cu castane. Un desert popular este buche de Noel, iar in Provence traditia cere ca un numar de 13 deserturi sa fie servite. Se beau vin de calitate si sampanie.
Cehia
La masa de Craciun din Cehia se gaseste mereu un tacam in plus pentru pruncul Iisus, in caz ca Acesta ar vrea sa vina sa ia masa cu familia respectiva. Si cu s-ar putea infrupta Mantuitorul? Retetele traditionale includ crap prajit, salata de cartofi, sauerkraut, supa de peste si mancaruri cu ciuperci. Se mai serveste si o paine traditionala numita vanocka, similara celei evreiesti challa.
Se mananca dupa ce apune soarele: in mod traditional masa nu ar trebui sa fie servita pana cand nu apare prima stea pe cer. In perioada dinaintea Craciunului, pietele sunt pline de acvarii in care se gaseste peste de vanzare, iar unele familii ii cumpara din timp si ii tin in cada, ca pe niste animale de companie temporare.
Citeste si partea I!
Articol in parteneriat cu euforia.tv