Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea a II-a)

Postat de Adinuta in Craciun pe 29 Oct 2011, 17:50

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Brazilia

2010/12/14//162283-brazil.jpg

 Masa de Craciun braziliana reprezinta un adevarat festin ce presupune cantitati considerabile de mancaruri de tot felul, de la friptura de curcan, la legume si fructe proaspete si nuci braziliene, dar si boluri cu orez colorat si platouri cu sunca si salate. In anumite regiuni ale tarii se serveste friptura de porc, de pui si peste.

 Canada

2010/12/14//162284-foie-gras.jpg

In Canada, traditiile respectate la masa de Craciun tin de influentele mostenite. Astfel, partea engleza a Canadei sarbatoreste cu retete similiare tarii mama - Anglia: curcan umplut, piure de cartofi, sos de merisoare, legume si budinca de prune la desert. Se bea lichior de oua.

Partea franceza adopta un stil foarte luxos, in care aperitivele includ homar, scoici, foie gras. O reteta traditionala este aceea de curcam cu castane. Un desert popular este buche de Noel, iar in Provence traditia cere ca un numar de 13 deserturi sa fie servite. Se beau vin de calitate si sampanie.

Cehia

La masa de Craciun din Cehia se gaseste mereu un tacam in plus pentru pruncul Iisus, in caz ca Acesta ar vrea sa vina sa ia masa cu familia respectiva. Si cu s-ar putea infrupta Mantuitorul? Retetele traditionale includ crap prajit, salata de cartofi, sauerkraut, supa de peste si mancaruri cu ciuperci. Se mai serveste si o paine traditionala numita vanocka, similara celei evreiesti challa.

2010/12/14//162303-czech.jpg

 Se mananca dupa ce apune soarele: in mod traditional masa nu ar trebui sa fie servita pana cand nu apare prima stea pe cer. In perioada dinaintea Craciunului, pietele sunt pline de acvarii in care se gaseste peste de vanzare, iar unele familii ii cumpara din timp si ii tin in cada, ca pe niste animale de companie temporare.

Citeste si partea I!

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (2)

30.11.2013, 10:18

18.12.2014, 07:48

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs