Conservarea plantelor aromatice

Postat de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Condimente pe 14 Ian 2013, 20:10

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Asa cum v-am promis zilele trecute, voi incepe sa va impartasesc in articole scurte, informatii utile din cartile din domeniul culinar din bucataria mea.
Recent mi-am cumparat Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, din care am ales pentru azi un domeniu care imi place mie tare: plantele aromatice. Vedeta de azi este PATRUNJELUL.
Voi incerca sa sumarizez doar ceea ce descrie mai pe larg Silvai Jurcovan pentru a evita copierea textului intocmai si ca sa nu-l calc pe bec pe bucataras... :).

Patrunjelul proaspat se spala in multa apa, se sterg, se rup frunzele si astern pe un tifon dublu. Se zvanta 24 de ore in loc racoros si retras de la lumina, se taie marunt si se intind din nou rasfirate pe tifon pentru a se usca cu usurinta. Se pastreaza astfel dupa ce s-au uscat bine, in punga de hartie sau in borcan cu capac inchis ermetic pentru a-si pastra aroma. Ce coincindenta, anul trecut am plantat si eu patrunjel, l-am spalat, la zvantat, l-am uscat si apoi l-am pus in punga de hartie, dupa care mi-am luat niste borcanase frumoase de la Ikea si le-am depozitat acolo. Asa am procedat si cu cimbrul si cu mararul. Frunzele de patrunjel se pot pastra si verzi in congelator depozitate in pungi de nailon. Puteti sadi patrunjelul in propria bucataria, in ghivece, tinut intr-un loc racoros.
Dintr-o alta carte despre Plante aromatice (de Andrea Rausch si Brigitte Lotz) la care de altfel tin foarte mult, am aflat ca are efecte terapeutice fiind o bogata sursa de vitamina C, purifica sangele si favorizeaza productia de celule ale acestuia.

Este folosit si in cosmetica la parfumuri, iar pireul proaspat calmeaza iritatiile si curata tenul.

Pe alta parte, foarte important de retinut este faptul ca uleiul de patrunjel poate cauza probleme rinichilor si ficatului si poate provoca avort spontan, nefiind recomandat consumul uleiului de catre femeile insarcinate.

Sperand ca informatiile pe care vi le-am furnizat, va vor fi utile, va astept in curand la urmatorul articol.

Cu drag, Daciana


Comentarii (7)

14.01.2013, 20:30

Am facut vegeta la dezhidrator acum doi ani, am uscat la legume de m-am stricat de cap dar a iesit o vegeta 100 % naturale din plante sadite de mine in mare parte si uscate 100% de mine, e o senzatie fantastica, n-am cumparat vegeta de doi ani si nu mai cumpar ever

14.01.2013, 20:31

Apropo, are o aroma incredibila, te paleste un miros de legume atat de placuta, de-ti vine sa dai pe gat toata cutia, mi-a iesit fantastic de buna. Am tot impartit din ea de la un moment dat ma suna lumea ca nu vand?!! N-ar fi rau...

14.01.2013, 20:48

cunosc sentimentul...si eu folosesc tot de vreo doi ani vegeta facuta de mine...plus legume deshidratate si conservate tot de mine! e cel mai sanatos si mai sigur asa!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]