Pentru unii este cunoscut ca unt clarificat, pentru altii este elixirul aurii al vindecarii – ghee este un ingredient cheie in bucataria Indiana si Ayurvedica si este apreciat pentru versalitate, gust bun si alte beneficii pentru sanatate. Este derivat din unt printr-un proces de eliminare a laptelui solid pana cand devine usor de digerat, o alternativa sanatoasa la unt sau ulei si poate fi folosit la gatit sau ca ingredient pentru mai multa aroma si bogatie de gust unor anumite mancaruri.
Beneficii pentru gatit
- Este un ulei excelent pentru gatit – pentru ca untul ghee nu incepe sa se arda decat la 190 grade Celsius, este ideal pentru a fi folosit la prajeli. Structura sa chimica este mai stabila decat cea a altor uleiuri atunci cand sunt incalzite.
- Se pastreaza bine – datorita cantitatii reduse de umezeala, untul ghee poate rezista saptamani intregi in afara frigiderului. Poate rezista pana la 6 luni in frigider sau un an in congelator. Secretul longevitatii sale: pastreaza-l intr-un loc racoros, tine-l acoperit si asigura-te ca nu este contaminat de alte substante.
- Este plin de savoare - datorita gustului deosebit si destul de aromat, nu este nevoie de mult unt ghee pentru a transforma o reteta.
Beneficii asupra sanatatii
- Usor de digerat – procesul de a scoate particulele solide de lapte din unt elima din el lactoza si colesterolul. Astfel este mai usor de digerat decat untul obisnuit sau uleiurile vegetale.
- Ant-inflamator – in medicina clasica Ayurveda untul ghee este folosit ca aliment anti-inflamtor, ceea ce il face un produs natural vindecator. Este de asemenea un elixir pentru intinerirea pielii, pentru a ajuta la digestie si a echilibra nivelul hormonal.
- Flexibilitate – substantele continute de acest unt sunt lubrifiante pentru tesuturile conectoare si fac corpul sa fie mai flexibil.
- Intareste sistemul imunitar – corpul devine mai rezistent la boli si lupta mai eficient impotriva lor; de asemenea se crede ca este responsabil cu prelungirea vietii.
Desi are un continut ridicat de grasimi, beneficiile pe care le are asupra sanatatii il fac o alternativa buna la unt sau ulei si il poti face chiar tu acasa.
Reteta unt ghee – cam doua cani
1. Topeste 500 grame unt nesarat intr-o oala cu fund dublu, la foc mediu. Adauga 3-4 cuisoare daca vrei. Acest lucru te va ajuta sa obtii un unt mai clar si ii va da o aroma delicata.
2. De indata ce untul incepe sa fiarba si sa faca spuma, redu temperatura. Tine untul topit la foc mic pana cand are o culoare aurie si nu mai produce spuma.
3. Cand nu mai sfaraie, inseamna ca ghee-ul este gata.
4. Lasa amestecul la racit si strecoara-l printr-un tifon steril. Arunca ce a ramas in tifon, pentru ca este colesterol pur.
Foto: tribe.net