De ce ne este pofta de dulciuri si ce putem face pentru a nu manca prea multe

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 25 Noi 2011, 17:20

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza
De ce ne este pofta de dulciuri si ce putem face pentru a nu manca prea multe

Exista doua posibile motive pentru care ni se face pofta de ceva dulce. A manca un desert dupa masa principala este pentru multi dintre noi o traditie stabilita inca din copilarie, de aceea, a avea ceva dulce ca felul 3 poate fi un obicei pe care nu il constientizezi pe deplin.

Un alt motiv ar putea fi acela ca iti este pofta de ceva dulce din cauza nivelului de serotonina, o substanta chimica responsabila cu senzatia de fericire si multumire. A manca zahar creste absorbtia unui amino-acid numit triptopan, pe care corpul il foloseste pentru a produce serotonina. De aceea, un desert delicios ne face sa fim fericiti, in timp ce evitarea lui ne determina sa fim mai irascibili.

De ce este zaharul o problema

Zaharul are multe calorii, nicio valoare nutritiva, iar atunci cand este folosit in gustari si deserturi, ajuta la realizarea unor bombe calorice. Numeroase deserturi si bomboane contin cantitati nesanatoase de grasimi saturate. Numarul mare de calorii se transpune in cresterea in greutate si obezitate.

Ce poti face atunci cand poftesti ceva dulce, dar nu vrei sa cedezi tentatiei

- Fa putina miscare; iti va face bine sa iesi la o plimbare scurta sau sa faci un pic de gimnastica. Exercitiile fizice stimuleaza chimicalele din creier care iti imbunatatesc starea de spirit.

- Pofta poate fi redusa daca mananci mai putine calorii zilnic, obisnuindu-ti corpul cu mai putin.

- Nu tine in casa dulciuri, tentatie creste atunci cand ele se afla la indemana.

- Nu sari peste mese; acest lucru te va determina sa iti fie foarte pofta mai tarziu si sa nu te poti abtine de la ceva dulce si foarte caloric.

- Mananca simplu: cu cat ai mai multe feluri de mancare la masa si gusturi cat mai diferite, cu atat esti mai tentat sa mananci mai mult decat ai nevoie. Cand creierul trebuie sa proceseze mai multe arome, ii ia mai mult timp sa ajunga la satietate, ceea ce inseamna ca vei manca ceva mai mult pana ajungi sa iti satisfaci poftele.

- Alege alimente sanatoase ce au gust dulce. Poate tot ce ai nevoie nu este neaparat o felie mare de tort ci doar ceva dulce, cum ar fi un fruct sau o leguma cum ar fi morcovul. Pe langa gustul dulce natural, acestea contin si vitamine.

Din cand in cand insa, un desert decadent nu face rau nimanui, insa incearca sa le alegi pe cele care nu sunt foarte grase si care contin fructe drept ingredient principal.

Foto: .be-fit.me

Comentarii (8)

27.11.2011, 19:00

mie mi-e pofta "CA PENTRU CA " imi plac

27.11.2011, 19:00

Medi, da' tie toata mancarea iti place

27.11.2011, 19:10

pot sa confirm sportul ajuta, mai ales cand realizezi ca un prapadit de biscuite "valoreaza" cat 10 minute de alergat cu sufletul scos

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia