Ce ne face sa fim tot mai tristi? Sa ne imbolnavim usor? Calitatea proasta a vietii pe care o ducem, calitate care vine de pe urma importantei pe care o acordam elementelor ce definesc un stil de viata: sport si hrana sanatoasa.
1. Renuntati la fumat! In ciuda celor spuse, ca exista tendinta de a va ingrasa, aveti toate motivele din lume sa renuntati la acest viciu care va imbolnaveste, printre cea mai necrutatoare boala se numara cancerul pulmonar, la acesta s-ar mai numara bolile infectioase, slabirea sistemului imunitar si enfizemul pulmonar.
Efectele zecilor de ani in care ati fumat nu se sterg asa usor, dar trebui sa incepeti de undeva. In plus, dupa o saptamana de renuntare la fumat scade riscul de infarct cu 30%. Iar dupa 2 saptamani, creste capacitatea plamanilor cu 25%.
Daca aveti nevoie de ajutor, puteti sa va inscrieti la cursurile Allen Carr, cursuri menite sa va ajute sa renuntati la fumat. Aceasta metoda de renuntare la fumat se practica si in Romania.
2.Aduceti schimbari in stilul de viata! Identificati greselile pe care le faceti in mod frecvent, si incercati sa le schimbati. Apucati-va de sport! Incepeti sa acordati mai multa atentie alimentelor. Nu mancati orice.
3. Renuntati la alcool sau reduceti cantitatea. Unde maximul cantitatii recomandate pentru femei este de 20 de grame, adica 0.2 litri de vin sau 0,5 litri de bere. Iar pentru barbati-40 grame de alcool-0,5 litri vin sau 1 litru bere, per zi. In caz contrar, cu timpul, pot aparea:afectiuni de ficat, de inima si de oase.
4. Atingeti o greutate normala si mentineti-o! Perioadele frecvente de luare in greutate potenteaza riscul obezitatii, al imposibilitatii de a sta departe de alimente care va ingrasa, adica de a intra intr-un cerc vicios. Orice greseala trebuie asumata, inteleasa, dar prevenita pe viitor.
5. Daca prezentati unele afectiuni, pentru o sanatate optima faceti controale periodic.
6. Puneti accent pe calitate, nu pe cantitate. Serviti 5-6 mese pe zi, portii mici si si dese, care stimuleaza metabolismul. Incercati sa intelegeti ca nu veti pierde rapid in greutate, ca nu este sanatos, de aceea adoptati tehnica: slabire sanatoasa pe termen lung.
7.Incetul cu incetul, renuntati la alimentele procesate: mezeluri, faina alba, orez alb, zahar alb etc In plus, incercati sa nu faceti excese. Nu consumati prea multe dulciuri, doar un desert pe zi. Consumati la micul dejun cereale integrale, fructe proaspete, dar si pe parcursul zilei. Regula se aplica si in cazul grasimilor.
8.Detineti un echilibru al alimentelor consumate. Serviti fructe si legume proaspete, cereale integrale. Consumati carne rosie doar de cateva ori pe luna, in rest carne de peste, vita, si carne slaba de pasare. Chiar si lactatele trebuie sa fie de calitate, adica cu putine grasimi, la care sa se adauga grasimi sanatoase: uleiuri vegetale, nuci, seminte etc.
9.Beti apa suficienta. Expertii se raporteaza la o cifra de 6-8 pahare pe zi. Apa ajuta la: prevenirea senzatiei de foame, la hidratarea organismului, este implicata in diverse reactii chimice, elimina toxinele din organism etc.
10.Nu in ultimul rand, reduceti portiile, de asa maniera incat sa preveniti kilogramele in plus. Portia de carne trebuie sa fie de marimea unui pachet de carti de joc, in timp ce pastele sa nu depaseasca marimea unei mingi de tenis. Portia de leguminoase sa nu depaseasca marimea unei jumatati de mingi de tenis, iar branza-patru zaruri puse unul langa altul.