Este sezonul dovleceilor de grădină și al păstăilor de fasole verde, așa că eu le combin în această perioadă, într-o zacuscă gustoasă.
De data aceasta am aromat-o cu ierburi uscate de la Delikat și tare bună a ieșit.
Cum s-ar zice ”Delikat ai folosit, preparat bun ai gătit”.
Chiar au dat gust deosebit zacustei mele ierburile de grădină uscate, ierburile amestecate cu boia și cimbrișorul!
Mai întâi coacem ardeii și vinetele. Eu am avut ardei la congelator, deci i-am folosit direct înghețați.
Apoi curățăm legumele coapte și le lăsăm la scurs.
Curățăm dovleceii de coajă și semințe și îi dăm pe răzătoare.
Punem un vas cu apă și puțină sare la fiert, iar când începe să fiarbă, adăugăm păstăile de fasole curățate de capete și bine spălate. Le lăsăm să fiarbă până sunt bine pătrunse, apoi le scurgem de zeamă.
Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în ulei.
Curățăm morcovii, îi dăm pe răzătoare și îi adăugăm peste ceapă, când aceasta devine sticloasă.
Amestecăm bine ingredientele, iar când și morcovii sunt pătrunși adăugăm dovleceii și păstăile de fasole scurse și tocate cât de mărunt putem.
Adăugăm și puțină zeamă de la fasole, pentru a fierbe legumele bine, fără să se lipească.
Nu punem zeamă multă să nu iasă zacusca prea zemoasă, mai bine punem câte puțină, atunci când vedem că este prea groasă compoziția.
Adăugăm peste aproximativ 30 de minute, vinetele tocate și ardeii, tocați mărunt.
Mai completăm cu puțină zeamă de la fasole sau de la vinete și dăm zacusca la cuptor pentru aproximativ o oră, sau până când uleiul începe să se ridice pe alocuri la suprafață.
Scoatem vasul din cuptor și adăugăm bulionul, ketchupul, foile de dafin, sare, piper și jumătate din condimente.
Dăm din nou vasul la cuptor până când începe uleiul să se ridice la suprafață.
Scoatem vasul din cuptor, gustăm zacusca și o asezonăm cu cele necesare, după gust.
O mai lăsăm la cuptor 15 minute, după care vom steriliza borcanele bine spălate.
Umplem borcanele cu zacuscă, înfiletăm capacele și le dăm la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.
1
Foile de dafin nu trebuiesc lăsate să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că devin amare.
2
Condimentele le vom pune treptat, spre final de fierbere, pentru a-și păstra aromele.
3
Păstrăm borcanele la loc răcoros și ferit de lumină, până în sezonul rece, când le putem așeza pe rafturi.