Este o zacusca facuta cu legume de vara, dar poate rezista si peste iarna daca este depozita in conditii bune la rece.
Predominant este dovlecelul pentru ca este sezonul lui
Mai intai curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt apoi o punem la calit in ulei.
Curatam si morcovul si il dam pe razatoare, iar cand ceapa devine translucida, adaugam morcovul.
Dovleceii ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea mare sau ii trecem prin robot, eu am preferat robotul pentru ca nu am avut rabdare, cu toate ca daca sunt dati pe razatoare zacusca va avea un aspect mai placut.
Ardeiul poate fi copt sau trecut prin robot, eu am pus copt de la congelator.
Adaugam peste ceapa si morcov ardeiul si condimentele, mai mestecam de cateva ori, apoi punem totul in vasul in care vom finaliza zacusca la cuptor, eu am avut o cratita de 7 L. Adaugam dovleceii si omogenizam bine, adaugam si sare, dar nu prea multa pentru ca mai punem pe parcurs si dam cratita la cuptor la 175 grade pentru aproximativ 3 ore.
Pe parcurs mai scoatem si amestecam sa nu lasam sa se lipeasca pe margini prea rau.
Cu 30 de minute inainte de stingerea cuptorului adaugam rosiile. Eu am pus pasta de rosii cu ardei, care a fost destul de dulceaga si i-a dat un gust foarte bun.
Potrivim de sare si condimente, scoatem frunzele de dafin si pregatim borcanele, adica le spalam si le sterilizam in cuptorul deja incins pentru 5-7 minute, dupa care punem zacusca fierbinte, le capacim si le asezam intr-o tava pe care o vom mai tine la cuptor 10 minute cu focul aprins, apoi stingem focul si le lasam in cuptor pana a doua zi cand le vom depozita in camara.
Eu folosesc aceasta zacusca in loc de sosuri la piure, cus cus, pilaf si alte mancaruri.
Este foarte buna, putin dulceaga.
1
Borcanele cu zacusca nu trebuiesc scoase din cuptor decat a doua zi, sau cand s-au racit definitiv.
2
Daca nu este destul de rece in camara, este de preferat sa fie depozitate la frigider.