E mult mai buna decat cea clasica, dar poate fi considerata si o reteta mult mai sanatoasa decat conserva de peste cu tomate.
Se curata pestele daca nu este eviscerat, se taie capul si coada, inotatoarele si se spala bine fara a lasa urme de sange in interior. Se pune la fiert apa, 100 ml otet si cand clocoteste se adauga pestele pentru 10-15 minute. Se scoate apoi, se lasa la racit si se alege de oase si piele.
Intre timp se caleste ceapa in ulei, dupa care se adauga ardeiul taiat cubulete (daca aveti probleme cu stomacul este de prefarat sa puneti apa si ulei la fiert, cand clocoteste se adauga ceapa si ardeiul si se inabuse). Cand s-au calit bine se adauga sucul de rosii si bulionul, se lasa sa se fiarba bine si apoi se adauga pestele maruntit, zaharul si otetul. Cand au inceput sa fiarba bine se opreste focul si circa 30-40 minute se introduce cratita la cuptor. Se pune zacusca la borcane si se sterilizeaza la bain-marie cca 1 ora si 30 minute. Apoi se scot din apa fierbinte si se pun cu capacul in jos pana se racesc. Se depoziteaza la loc racoros.
Pofta buna !
1
se pot folosi fileuri de peste (macrou, merluciu, pangasius, cod, somon).
2
pestele se marunteste cat mai bine, eu nu mi-am dat seama si am pus bucati mai maricele (credeam ca se farama la fiert, dar nu a fost asa).