Este o varianta rapida de zacusca de fasole, aromata cu ardei copt.
Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca, dupa care se caleste in ulei cu o lingurita rasa de sare pana cand devine aurie.
Se adauga conservele de fasole si naut cu tot cu zeama si se tin la foc in continuare pana cand mai scade din lichid, amestecand din cand in cand.
Ardeiul copt, curatat de coaja si seminte si rosiile intregi, conservate in suc propriu, se dau prin robotul de bucatarie, dupa care se pun peste fasole impreuna cu doua foi de dafin, cateva boabe de piper negru si o lingurita de boia de ardei dulce. Se fierb in continuare pana cand zacusca se leaga, iar la final se adauga putin cimbru uscat si putin maghiran uscat. Se potriveste apoi de sare si se pune fierbinte in borcane de 400 g.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se aseaza borcanele intr-o tava cu apa calda, dupa care se introduce tava la cuptor timp de 30-40 de minute. Borcanele se lasa sa se raceasca in cuptor sau se baga intr-o patura. Dupa ce s-au racit complet se pot depozita.