Reteta mamei unde am si fost sa o facem pentru ca ea are "ustensilele" necesare :)
Fasolea se pune la inmuiat in apa de seara pana dimineata. A doua zi se schimba apa si se pune sa fiarba cca o ora la foc potrivit amestecand din cand in cand. Dupa ce a fiert se strecoara si se lasa la racit.
Ceapa se curata, se spala si se taie in patru, apoi se da prin masina de tocat carne. Gogosarii se spala, se curata si se taie felii, apoi se dau si ei prin masina de tocat. Ultima se toaca fasolea.
Intr-o cratita mare se pune uleiul la incis, se adauga ceapa si se caleste aprox. 10 minute, apoi se adauga gogosarii si se calesc impreuna inca 10-15 minute. Ultima se pune fasolea si se lasa sa fiarba impreuna invartind continuu. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga bulionul si frunzele de dafin si se fierb inca 20-30 minute. In ultimele 5 minute se pune si salicilul.
Dupa ce a fiert se pune in borcane - din aceasta cantitate ies cam 15-16 borcanele de 400 g - apoi se pun in paturi si se lasa vreo 2-3 zile la cald.
1
Ceapa se poate opari cateva minute in apa fierbinte inainte de macinare. Isi pierde din tarie si zacusca devine mai usor digerabila.