Zacuscă cu fasole boabe

de Pur_si_simplu_papa_bun in Zacusca, 18 Sep 2011 | 10406 vizualizari

 

Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)).
În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fasole boabe
  • 3 kg de gogoșari
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg de morcovi
  • 1 l bulion
  • 1/2 l ulei
  • 3 foi de dafin
  • piper, sare
  • 1 aspirină pisată
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă cu fasole boabe:

De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.
Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie.
Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.
Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.
Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).
Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.
După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.
Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).
Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.
Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (8)

MotanLaOale 1

19.09.2011, 10:19

buna buna

adry88 1

19.09.2011, 21:47

DIANA B 1

23.10.2011, 10:03

Mi se pare cea mai buna dintre toate zacustile ... si eu am facut , prima data-n viata

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere