Zacuscă cu fasole boabe

de Pur_si_simplu_papa_bun in Zacusca, 18 Sep 2011 | 10039 vizualizari

 

Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)).
În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fasole boabe
  • 3 kg de gogoșari
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg de morcovi
  • 1 l bulion
  • 1/2 l ulei
  • 3 foi de dafin
  • piper, sare
  • 1 aspirină pisată
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă cu fasole boabe:

De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.
Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie.
Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.
Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.
Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).
Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.
După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.
Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).
Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.
Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă cu fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (8)

MotanLaOale 1

19.09.2011, 10:19

buna buna

adry88 1

19.09.2011, 21:47

DIANA B 1

23.10.2011, 10:03

Mi se pare cea mai buna dintre toate zacustile ... si eu am facut , prima data-n viata

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere