Am incercat reteta lui Merisor si vreau sa va spun ca iese foarte bun acest aluat de foietaj facut din ingrediente simple.
Am folosit mere la borcan pe care le-am conservat in urma cu doi ani, dar care au fost foarte bune. Voi puteti, in schimb, sa caliti unele proaspete.
Intr-o cana gradata, se pun apa, uleiul, otetul, zaharul si sarea si se amesteca.
Se cerne circa jumatate din faina intr-un castron si se adauga amestecul din cana. Se framanta totul, adaugand treptat faina, pana cand nu se mai lipeste de mana. Trebuie sa rezulte un aluat moale si usor manevrabil.
Se unge masa de lucru cu ulei si, cu ajutorul unui sucitor, se intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire. Se unge cu untul moale, se presara o lingura cu varf de faina peste ea, se ruleaza, apoi se unge cu unt si se rasuceste intr-o forma rotunda. Se pune inapoi in castron, se acopera cu o folie si se da la frigider pentru doua ore.
Dupa trecerea acestui interval de timp, se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Aluatul se imparte in doua, se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie, care se pune intr-o tava unsa cu unt si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se adauga merele si se presara o lingurita de scortisoara pe deasupra lor. Se intinde cea de-a doua foaie pe masa de lucru unsa cu ulei si se intinde peste umplutura. Se inteapa si aceasta cu o furculita din loc in loc, dupa care se introduce tava la cuptor, pana cand foaia de deasupra se rumeneste frumos. Se poate pudra cu zahar.