Zacusca ca la mama

de susu in Zacusca, 24 Feb 2010 | 12409 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 5 kg vinete negre bine coapte                      
  • 3 kg gogosari rosii  
  • 1 kg ceapa  
  • ½ litru ulei  
  • 1 borcan  pasta tomate concentrat de 800                      
  • Cateva foi de dafin                       
  • Cateva boabe de piper  
  • Sare  
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca ca la mama:

Se coc vinetele si gogosarii . Peste gogosarii copti se pune sare si se acopera cu un prosop pentru a se curata mai usor. Ceapa curatata se da prin masina de tocat. Vinetele se curata si se pun la scurs . Gogosarii se curata si ei si li se scot semintele. Se dau prin masina de tocat vinetele bine scurse si gogosarii cu tot cu zeama.

Oala in care se va pregati zacusca trebuie sa fie bine spalata , clatita si uscata. Se va aseza pe o tabla si nu direct pe flacara pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Se inabusa ceapa in putin ulei. Se adauga restul de ulei, vinetele, gogosarii, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa la foc mic aproximativ 1 ora timp in care se amesteca in ea tot timpul. Se adauga si pasta de tomate (eu pun un pic mai mult de un borcan ) si se mai lasa un pic pe foc. Se adauga sare dupa gust si se da la cuptor sa scada si sa  prinda o crusta deasupra. Borcanele si capacele  se spala  cu detergent, se clatesc bine cu apa fiarta si se scurg pe un prosop uscat. Se scoate zacusca si se baga borcanele calde un pic in cuptor pentru a se evapora apa ramasa in ele.

Se scoate cate unu si se pune compozitie fara a se murdarii gura borcanului. Se lasa spatiu de doua degete si se strange bine capacul. Daca puneti celofan se intinde bine foaia si se uda cu putina apa. Se unge gura si gatul borcanului cu albus. Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua – trei. Se procedeaza la fel cu a doua foaie de celofan si se taie apoi foile frumos de jur imprejurul gurii borcanului. Se pun ziare sau carpe pe fundul unei oale mai mari si se pune apa pe foc. Cand se incalzaste apa se pun borcanele in asa fel incat sa nu se atinga intre ele.

Se acopera cu un prosop de bucatarie si se fierb la foc mic. Apa nu trebuie sa atinga celofanul sau capacul borcanului. Cine nu doreste sa le fiarba la bain marie poate pune borcanele umplute cu zacusca un pic la cuptor sa prinda o crusta  dupa care se pun capacele. Se aseaza in paturi pana a doua zi cand se pun in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca ca la mama" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Nicolae 1

25.02.2010, 18:17

madi_marin 1

25.02.2010, 19:06

Susu....eu stau in Ploiesti....

susu 1

25.02.2010, 19:48

Am inteles Madi. Poate vine cineva la tine in vizita si trece si pe la mine sa-i dau borcanul.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacusca