Se coc vinetele si gogosarii . Peste gogosarii copti se pune sare si se acopera cu un prosop pentru a se curata mai usor. Ceapa curatata se da prin masina de tocat. Vinetele se curata si se pun la scurs . Gogosarii se curata si ei si li se scot semintele. Se dau prin masina de tocat vinetele bine scurse si gogosarii cu tot cu zeama.
Oala in care se va pregati zacusca trebuie sa fie bine spalata , clatita si uscata. Se va aseza pe o tabla si nu direct pe flacara pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
Se inabusa ceapa in putin ulei. Se adauga restul de ulei, vinetele, gogosarii, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa la foc mic aproximativ 1 ora timp in care se amesteca in ea tot timpul. Se adauga si pasta de tomate (eu pun un pic mai mult de un borcan ) si se mai lasa un pic pe foc. Se adauga sare dupa gust si se da la cuptor sa scada si sa prinda o crusta deasupra. Borcanele si capacele se spala cu detergent, se clatesc bine cu apa fiarta si se scurg pe un prosop uscat. Se scoate zacusca si se baga borcanele calde un pic in cuptor pentru a se evapora apa ramasa in ele.
Se scoate cate unu si se pune compozitie fara a se murdarii gura borcanului. Se lasa spatiu de doua degete si se strange bine capacul. Daca puneti celofan se intinde bine foaia si se uda cu putina apa. Se unge gura si gatul borcanului cu albus. Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua – trei. Se procedeaza la fel cu a doua foaie de celofan si se taie apoi foile frumos de jur imprejurul gurii borcanului. Se pun ziare sau carpe pe fundul unei oale mai mari si se pune apa pe foc. Cand se incalzaste apa se pun borcanele in asa fel incat sa nu se atinga intre ele.
Se acopera cu un prosop de bucatarie si se fierb la foc mic. Apa nu trebuie sa atinga celofanul sau capacul borcanului. Cine nu doreste sa le fiarba la bain marie poate pune borcanele umplute cu zacusca un pic la cuptor sa prinda o crusta dupa care se pun capacele. Se aseaza in paturi pana a doua zi cand se pun in camara.