Vinetele se pun pe tabla la copt. Se coc pe toatele parti cand sunt gata se iau de pe foc, se lasa 5-10 minute in asteptare, dupa care se trece la curatatul pielitei vinetei. Ardei i-am prajit in tigaie in putin ulei, rosiile se dau pe razatoare, dupa care se trec prin masina speciala pentru suc, pentru a nu putea trece si semintele.
Ceapa se toaca marunt si se pune intr-o cratita la calit, destul de mare care va trebui sa incorporeze toata compozitia. Dupa ce ceapa este aurie se adauga vinetele care au tost tocate in prealabil, ardeii care au fost curatati de pielea prajita si deasemeni tocati.
Deci se adauga, vinetele si ardei peste ceapa, si se da la cuptor. Dupa aproximativ o ora se adauga si rosiile si se continua fierberea la cuptor.
Zacusca va trebui sa incorporeze aproximativ 1 litru de ulei. Zacusca va fi gata gand nu mai exista ulei in exces deasupra, separat se piseaza bine de tot usturoiul si se adauga si deasemeni se adauga si 5 frunze de dafin.
Ciupercile se spala si se clatesc bine dupa care se vor toca bine si se vor adauga in zacusca.
Eu am lasat-o la cuptor aproximativ 4 ore, dupa care am scos cratita din cuptor si am pus borcanele sa fie un pic incalzite sa le umplu cu zacusca.
Dupa ce am umplut borcanele le-am legat cu celofan, si le-am pus la baie-marin, dupa ce da apa in clocot se mai lasa 20-30 de minute. Dupa care se ia cratita de pe foc si se acopera cu ceva care tine cald si se va da la un loc mai racoros, exemplu in camara.
Este cam mult de mult, dar merita, asa savurezi gustul deosebit al zacuscai iarna.
Pofta Buna