Varza murata este nemaipomenita servita cu friptura de porc, sub forma de salata, calita sau sarmalute.
Varza se curata de foile urate de deasupra, iar cotorul ei se scobeste si se umple cu sare grunjoasa. Se umple un butoi cu varza pana la jumatate, dupa care se adauga porumbii, gutuile si mararul uscat. Se adauga din nou varza pana cand se umple butoiul.
Se fierb 1,3 kg sare grunjoasa in 4 l apa pana cand se topesc aproape de tot, dupa care aceasta saramura se toarna fierbinte peste varza. Se completeaza cu apa rece pana cand se umple butoiul.
Cu ajutorul unui furtun, care se introduce in butoi, se sufla in apa pentru a se imprastia sarea o data la 2-3 zile timp de 1-2 saptamani sau pana cand se mureaza varza. La cateva zile dupa ce varza incepe sa se mureze, se mai completeaza cu varza doar in cazul in care nu a incaput in butoi de prima data. In acelasi timp, se mai ia din zeama din butoi pentru ca aceasta sa nu dea pe dinafara atunci cand este adaugata o noua varza. Se continua cu suflarea pe furtun pana cand se mureaza si varza nou-introdusa.
Este nemaipomenita servita cu friptura de porc, sub forma de salata, calita sau sarmalute.