Mi s-a parut tare interesanta combinatia intre varza dulce si usturoi. De aceea, n-am putut rezista sa nu incerc! Este o bunatate! Multumesc, bucataras Costeo! A mancat si baietelul meu, Rares, cu mare placere. ;)
Spalam cele doua verze, le taiem in 4 si le taiem in fasii subtiri. Presaram sare si presam cu ajutorul degetelor pana cand varza se moaie si isi micsoreaza volumul la jumatate.
Presaram piper si cimbru si lasam de-o parte. Punem aproximativ 1 l de apa sa fiarba.
Tocam marunt cepele si ardeiul gras si le adaugam peste varza. Amestecam bine, potrivim de sare.
Taiem scarita de porc in bucati potrivite.
Pe fundul unui vas (care va merge la cuptor) punem putin ulei, apoi asezam crengutele de marar uscat. Adaugam jumatate din cantitatea de varza, asezam deasupra bucatile de afumatira si apoi adaugam restul de varza ramasa.
Adaugam 1 l de apa fierbinte, acoperim si lasam sa fiarba aproximativ 20-30 minute.
Intr-o cana amestecam pasta de ardei, bulionul si putina apa. Turnam amestecul peste varza, amestecam usor si bagam totul la cuptor, la 200 grade, pentru aproximativ o ora.
In reteta bucatarasului Costeo se mentiona ca trebuie sa acoperim cu capac vasul de la cuptor insa eu am lasat fara capac pentru a obtine o culoare rumena.
Presam cateii de usturoi cu lama unui cutit si ii tocam marunt.
Dupa o ora, adaugam peste varza, vinul alb si usturoiul tocat, amestecam usor si lasam din nou la cuptor pentru maxim 30 minute.