Varză călită în vas Zepter

de Panacris in Mancaruri de legume, 30 Iun 2013 | 11491 vizualizari

 

Recunosc că sun fan varză în orice variantă, crudă, călită, preparată, dulce sau acră;) A venit momentul să probez varza în minunatul vas Zepter! ;) A ieșit așa de bună, că am ”pus” de o nouă ”șarjă”, după cum știți noi suntem familie de Zmei, mâncăm mult și bun;)

 

INGREDIENTE

  • varză nouă,
  • ardei verde 1 bucată,
  • ceapă galbenă 1 bucată,
  • roșie proaspătă 1 bucată,
  • ulei de msăline 2 linguri,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • mărar proaspăt 1/2 legătură.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză călită în vas Zepter:

 Varza pare să aibă o proprietate deosebită în eliminarea produselor toxice, pe care le obligă să iasă din ţesuturi. Totodată, varza asigură cicatrizări de bună calitate, prevenind sechelele.

Această legumă a avut întotdeauna o asemenea importanţă încât e bine să prezentăm pe larg proprietăţile ei uimitoare, indicaţiile ei şi modurile de folosire.

Calităţile sale sunt de necontestat, astfel că varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, ea fiind o adevărată farmacie naturală. Ea este bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor, oligoelemente, varza conţine cantităţi însemnate de potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf.

Varza este o legumă foarte puţin calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în primul rând din pentosan, glucide parţial asimilabile. În afară de asta, ele mai conţin zaharoză, glucoză şi fructoză. Protidele, care completează aportul energetic, sunt prezente şi ele la un nivel ridicat. Bogăţia vitaminică a verzei trebuie însă subliniată, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere însă, se pierde aproximativ 30-40 la sută din conţinutul de vitamina C.

Varza este, de asemenea, foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.

Folosind vasul Zepter pentru prepararea verzei, se vor păstra toate valorile nutritive și vitaminele, în stare naturală, nedistrugându-se prin fierbere și evaporare.

Acum să trecem la treabă. Ceapa, ardeiul și morcovul se curăță, se toacă mărunt și se pun  în vasul Zepter, rece, la călit cu 2 linguri de ulei de măsline, cca. 2-3 minute, acoperit, până ce acul indicator de la termocontrol ajunge pe zona verde (sau dacă iese abur), fără niciun pic de apă. Apoi se ridică capacul, se adaugă varza tocată fideluță, măratul tocat mărunt și felii de roșii. După cum ați sesizat, nu am adăugat niciun strop de apă!!! Se asezonează de sare, piper , apoi se acoperă, se lasă la foc mediu, cca. 15 minute, până ce acul indicator de la termo control ajunge în ultima parte a zonei verzi, deoarece vasul a fost umplut la capacitatea maximă. În acest moment se stinge focul și se lasă acoperit cca. 30 de miute, deoarece fierberea continuă. Varza călită în vasul Zepter, are o un gust deosebit, plus că îți păstrează valorile nutritive. Eu am servit simplă, dar Zmeilor a trebuit să le aduc un adaos de cârnați țărănești, de data asta fierți în apă;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză călită în vas Zepter" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Vinete Parmigiana