Varza a la Cluj

de Mitinita in Porc, 10 Mar 2012 | 7667 vizualizari

 

N-am schimbat profilul,am participat la Alice la provocarea "Lunea gatesc romaneste".

Sursa mea de inspiratie a fost Radu Anton Roman,care o numeste "varza clujeasca" . Pentru cine nu cunoaste acest fel de mancare il las pe el sa v-o descrie. "Miroase de te innebuneste! E inconfundabila,culorile stinse,straturile de carne,pana si felul in care sta lingura rezemata de un bulgare auriu de varza,totul se repeta,identic,de decenii."
Reteta am facut-o pe gustul meu,deci am lasat deoparte untura si am mai scazut din cantitatea de carne de porc si am lasat mana libera la marar si cimbru.

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata,de marime medie
  • 0,5 kg carne tocata de porc
  • 1 ceasca de orez
  • 1 ceapa mare,taiata cubulete
  • marar si cimbru uscat
  • smantana
  • sare si piper negru proaspat macinat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

 

Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei,apoi adaugam carnea tocata si putina sare.

Se spala,curata si desareaza (daca e nevoie) varza si se taie in fasii subtiri (sa recunoastem ca ale mele sunt cam grosolane,dar cum era prima oara sunt scuzata). Varza se pune la calit si adaugam o ceasca de apa fierbinte peste.

Fierbem putin orezul in apa sarata sau il "inflorim"dupa cum spune Radu Anton Roman.

Amestecam carnea,orezul "inflorit",condimentele si niste smantana.

Ungem oala -eu am folosit  una de fonta - cu un strat de smantana apoi adaugam pe rand varza calita +smantana+amestec orez si tot asa ,terminand cu un strat de varza si smantana.

Se da oala la cuptor si se coace cam o jumatate de ora. Eu nu prea am mai asteptat sa se raceasca si sa se aseze straturile,de unde atata rabdare.

Se serveste cu o lingura de smantana.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Varza a la Cluj