Aceste vanata marinata este foarte gustoasa, dar totodata este destul de capricioasa la pastrare pentru sezonul de iarna. E necesar, sa fie pastrate sub un capac cu un pres greu LA O TEMPERATURA CONSTANTA. Daca aveti beci , si sunteti convinsi, ca temperatura lui este mereu joasa si constanta , se pot prepara in cantitati mai mari si puse la pastrare. Daca nu - atunci se prepara acum in toamna si savurati placerea acestui gust nemaipomenit , si aceasta combinatie de legume marinate. Aveti in vedere, ca aceasta vanata este cu gust dulce acrisor , cu gust de marinada. Nu este cu gust acrisor - murate . Aceasta este alta tehnologie de preparare , si va fi descrisa in alta receta.
Vinetele se spala si se oparesc (se fierb) timp de 5 minute –din momentul fierberii. Se scot atent pe un platou mare , se lasa putin sa se raceasca si se face o taietura intr-o parte dealungul lor si se desfac. Se aranjeaza toate vinetele cu miezul in jos si se pun sub un pres.
Tava cu vinetele sub pres se pune putin inclinata, ca sa se scurga sucul amarui al lor. In acest timp, va ocupati de prepararea verzei cu morcov. Varza se taie printr- o razatoare speciala sau cu un cutit ascutit bine. Morcovul se rade prin razatoare. Se pune varza intr.-un vas mare si larg , se sareaza dupa gust si se framanta cu mainile ,pentru ca sa lase sucul ei, ea devine umeda. Se adauga tot morcovul dat prin razatoare si se amesteca bine. daca vi se pare ca morcovul este prea mult, puteti sa-i scadeti cantitatea . Se tooarna peste varza sucul de la 2 lamai si se amesteca. Se gusta varza obtinuta si se vede daca va place gustul acrisor si saratel al varzei. Daca se foloseste otetul de masa atunci se adauga in primul rand ,numai jumatatea din portiunea recomendata si se amesteca foarte bine. Gustati si asteptati sa vedeti gustul varzei la urma , dupa ce va fi adaugat totul. Si atunci veti decide , cat de acra doriti sa fie varza. O spun , pentru ca nu stiu, ce otet o sa folositi. Eu folosesc 100 de gr de otet alb de masa, pentru ca acest otet atenueaza gustul acru al produselor ,dar nu le reda si mirosul lui. Aparte se prajeste toata ceapa cu 300 ml de ulei. 200 ml ramase se vom folosi la urma.
Dupa aceasta se inlatura toata ceapa prajita si in uleiul cald se adauga mierea de albina. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana se topeste toata mierea.
Totul se toarna peste varza taiata , se adauga dupa gust piper negru macinat si se amesteca foarte bine. Se lasa toata masa sa-si imbibe gustul pentru o jumatate de ora. Se gusta varza , si daca doriti sa obtineti un gust mai acru , se adauga cealalalta parte de otet.
Fiecare vanata scursa bine de sucul amarui se umple cu umplutura preparata din varza si se leaga cu crengute de leustean sau telina. Daca aveti ardei mari , se poate acoperi cu o jumatate de ardei dulce si la fel, se leaga cu crengute.
Toate vinetele umplute se aranjeaza una langa alta sau una peste alta intr-un vas emailat sau de sticla. Se pune un capac cu diametrul mai mic peste ele si deasupra se adauga o greutate. Se lasa pentru jumatate de ora pentru ca vinetele sa se aseze bine. Pe urma scoatem capacul si turnam uleiul ramas peste ele ,ca sa acopere toata vanata. Se pune capacul si presul deasupra lor. Vasul se pune la pastrare intr-un loc racoros . Peste 2 zile puteti sa serviti din vanata preparata.
FOARTE IMPORTANT: ca vanata sa-si pastreze acelasi gust pentru un timp mai indelungat e necesar sa fie pastrata la o temperatura constanta si sub pres , cum a fost descris. In caz contrar isi va schimba gustul si se va inacri.
Daca doriti sa preparati in cantitati mari, deasemenea se poate steriliza ( intr-un vas mare cu apa) in borcane mai mari de 1 litru , timp de 1-1.5 ora pana sucul din borcane va deveni limpede. Aveti in vedere, ca in timpul sterilzarii lor , ele vor scadea considerabil, de aceia staruiti-va sa le apasati bine in borcane , pentru ca sa incapa mai multe. Cand deschideti borcanul, pastrati-l tot timpul in frigider.