Aceasta este o reteta exclusiv greceasca, pe care vreau sa o prezint intocmai, pastrand originalul, nu pentru ca nu ar fi disponibila pe site, doar ca majoritatea retetelor prezentate sunt mai mult sau mai putin adaptate.
Este o salata care se serveste intotdeauna rece, de obicei cu legume pane(dovlecei, vinete), carne la gratar si in anumite zone cu fructe de mare.
Curatam castravetii si ii dam pe razatoarea mare dupa care ii lasam sa se scurga pana se elimina toata apa din ei.Cateii de usturoi se curata si se dau prin presa sau se piseaza intr-un mojar.Dupa ce acestea au fost facute adaugam iaurtul intr-un vas de circa 1,5/2 litri, punem castravetii scursi si usturoiul si amestecam bine pana se incorporeaza totul.Ulterior adaugam cele 3(trei) linguri de ulei de masline si la fel amestecam pana se incorporeaza bine, continuand cu otetul.La urma adaugam sarea dupa gust si oregano, la fel.Salata trebuia sa stea in frigider pentru o perioada de cel putin 1 1/2 H pentru a se raci si pentru ca aromele sa fie distribuite ca atare.
In anumite zone ale Greciei se foloseste si piperul negru pentru condimentarea salatei.Aici depinde de gustul fiecaruia.
Se poate orna cu o maslina neagra in mijloc sau cu patrunjel proaspat.In cazul in care facem pentru o masa festiva, puneti intr-o farfurie plata sau intr-un platou de mici dimensiuni nu foarte adanc cateva linguri de salata, ornati cu o maslina si puneti cateva picaturi de ulei de masline deasupra.
Se serveste intotdeauna rece.
Pofta buna!