In general la aceste bomboane trebuie sa fie o cantitate mai mare de ciocolata decat cea de frisca..dupa cum vedeti mai bine dublu cantitatii de frisca.
Personal va sfatuiesc sa folositi o ciocolata de calitate...stiu ca in Romania ciocolata de menaj nu e una tocmai buna.
Ingrediente pentru aproximativ 35-40 bomboane:
E de preferat ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Se pune pe baie de abur smantana la incalzit, aveti grija ca recipientul sa nu atinga apa trebuie sa se incalzeasca doar din aburi, si dupa ce incepe sa se incalzeasca se pune ciocolata neagra maruntita. Aveti grija sa nu aveti un foc iute la aragaz...cel mai bine e un pic mai mult decta mediu.
Se amesteca pana incepe sa se topeasca ciocolata...cu cat e in bucati mai mici cu atat se topeste mai repede.
Pe masura ce se topeste ciocolata se adauga untul si se amesteca pana se topeste si untul. Se mai tine pe foc cateva minute pana incepe sa se ingroase compozitia, aproximativ 5-7 minute.
Dupa ce s-a ingrosat destul pe foc se lasa deoparte sa se raceasca, nu se poate baga direct la frigider deoarece va fi fierbinte. Dupa ce sa raceste destul, aproximativ o ora, se adauga coniacul dupa gust...sau puteti adauga coniacul si cand este pe baia de aburi dar se va evapora alcoolul astfel.
Cel mai bine, dupa ce se raceste destul compozitia, este sa fie bagata la frigider pentru cateva ore..sau la congelator...eu personal am lasat compozitia la congelator pana a doua zi...dar am avut o cantitate dubla spre tripla si trebuia sa se intareasca bine.
Dupa ce s-a racit si este tare se incepe sa se faca bilute mici si sa se orneze dupa plac.
Eu am facut mai multe variante dupa cum urmeaza: simple date prin nuca de cocos, simple date prin cacao, simple date prin alune de padure maruntite si apoi glazurate cu ciocolata simpla topita (dupa ce se glazureaza se dau la concelator pentru 3-5 minute sa se intareasca), cu aluna de padure la mijloc si date prin glazura de ciocolata.
Trufe de ciocolata alba
Ingrediente pentru 30-40 bomboane:
ciocolata alba 400g
frisca lichida 150ml
untlapte praf 3-4 linguri
esenta de vanilie sau migdaleciocolata neagra/alba pentru decorModul de preparare este acelasi ca si la trufele din ciocolata neagra. Singurul lucru la care trebuie sa aveti grija este la temperatura la care veti topi ciocolata alba. Ciocolata alba este mult mai sensibila si nu se topeste la temperaturi mari...
Dupa ce s-au topit ciocolata si untul in frisca lichida, se poate adauga esenta dupa plac si laptele praf, si se mai lasa la fel in jur de 5 minute pe baia de aburi.
Dupa ce s-a racit compozitia de tot si o puteti modela se fac bilute potrivite si se orneaza dupa plac.
Eu am facut astfel: am hidratat cateva caise confiate maruntite in doua trei linguri de coniac si pe masura ce am facut bilutele am pus cateva bucatele de caise in mijlocul lor. Apoi pe unele le-am dat simplu prin zahar si am decorat cu ciocolata topita apoi, iar pe unele le-am dat doar prin ciocolata neagra topita, si unele au fost fara nimic la mijloc si date prin ciocolata neagra topita.