Nu-mi vine sa cred ca am uitat sa postez acest tort. :) L-am facut cu cateva saptamani in urma, pentru puiutul meu care a implinit 9 ani. Un tort simplu de facut si cred eu, de efect pentru copii. Am preferat un tort ornat cu frisca, desi daca l-as fi acoperit cu pasta de zahar, cu siguranta ar fi iesit mult mai frumos. Dar am preferat gustul in locul aspectului. :)
Blat:
Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri. Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea.
Crema: Gelatina se pune intr-o cescuta cu zeama de compot, sa se umfle minim 10 minute. Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina, vanilia, coaja rasa de lamaie si laptele. Se pune crema la fiert si se amesteca in continuu, pana se ingroasa crema si are consistenta unei smantani. Cand crema e fiarta, se adauga gelatina, apoi albusurile batute spuma , se amesteca si se pune in frigider. Se amesteca din cand in cand sa nu se ingroase de tot , doar sa se raceasca. Cand e suficient de rece, se amesteca cu frisca batuta.
Asamblare: Mai intai (ca sa nu avem surprize ca nu ne ajunge crema) pregatim mingea. Umezim o folie alimentara si tapetam un bol cu folia. Biscuitii ii inmuiem in siropul de la compot si tapetam cu ei peretii bolului. Turnam crema, punem fructele si din nou crema si ultimul strat va fi de biscuiti. Dam castronelul la frigider si ne ocupam de terenul de fotbal. :) Tava in care am copt blatul o tapetam cu folie, punem primul blat, insiropam putin cu sirop de compot, punem crema si fructele si cel de-al doilea blat. Dam la frigider minim 5 ore. Eu le-am lasat peste noapte .
A doua zi rasturnam blatul pe o tava. In mijloc unde vom pune mingea ungem cu putina frisca, apoi asezam mingea. Ornam mai intai mingea. Acum drept sa spun deometria n-a fost niciodata punctul meu forte, drept urmare pentagonul si hexagoanele n-au iesit ca la carte. Trasam cu frisca alba portile si linia de pe mijlocul terenului, ornam marginea cu frisca alba si apoi cu frisca verde facem iarba de pe teren. Ar fi iesit si mai bine daca mi-as fi dat silinta mai mult, insa timpul ca de obicei imi e dusman.