Tort Somloi

de Angelina_Elena in Torturi, 17 Mar 2012 | 8954 vizualizari

 

Multumesc Deliciousflavours pentru reteta!>:D

 

INGREDIENTE

Blat de vanilie:
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • jumatate lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
Blat de cacao:
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri zahar
  • 2,5 linguri faina
  • jumatate lingura cacao
  • jumatate lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
Blat de nuca:
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • jumatate lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
Pentru sirop:
  • 70 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita esenta de rom
Crema:
  • 600 ml lapte
  • 100 g faina
  • 200 g zahar
  • 2 oua
  • pastaie sau esenta de vanilie
In plus mai avem nevoie de:
  • stafide
  • nuca macinata
  • frisca(optional)
  • sirop de ciocolata(optional)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Somloi:

*Blat de vanilie:

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, esenta de vanilie, iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor, cu o lingura de lemn pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava  tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.

*Blat de cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, faina amestecata cu praful de copt si la final cacaoa. Amestecam usor, cu o lingura de lemn si turnam amestecul intr-o tava  tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.

*Blatul de nuca:

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca macinata. Amestecam usor, cu o lingura de lemn si turnam amestecul intr-o tava  tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.

*Siropul:

Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.

*Crema de vanilie:

Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta sau pastaia de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte,  adaugam si jumatate din zahar si faina (toata). Amestecam bine cu telul (para) si trecem lichidul obtinut prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor,  pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

*Asamblare:

Asezam  blatul de vanilie pe o farfurie/platou, il insiropam si-l acoperim cu  1/3 din cantitatea de crema de vanilie.  Presaram stafide si nuca macinata, apoi asezam blatul de cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram stafide si nuca macinata. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar stafide si nuca macinata.

Tortul se poate decora cu frisca si sirop de ciocolata.

TIPS-URI

1

Se poate face si sub alta forma,asa cum am facut-o eu prima data(vezi ultima poza)!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Somloi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

alira_72 1

26.04.2012, 23:31

Super ideea! Crema asta o fac la Cremes,dar e delicioasa! Si blaturile diverse...Yami! Trebuie sa fie bunaaa :-)

Angelina_Elena 1

27.04.2012, 20:13

asa e Alira,un tort aromat si delicios!

Geanina87 1

01.06.2013, 20:10

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Diplomat cu portocale