Multumesc Deliciousflavours pentru reteta!>:D
*Blat de vanilie:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, esenta de vanilie, iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor, cu o lingura de lemn pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.
*Blat de cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, faina amestecata cu praful de copt si la final cacaoa. Amestecam usor, cu o lingura de lemn si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.
*Blatul de nuca:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul (lingura cu lingura) si batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca macinata. Amestecam usor, cu o lingura de lemn si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15-20 minute.
*Siropul:
Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.
*Crema de vanilie:
Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta sau pastaia de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte, adaugam si jumatate din zahar si faina (toata). Amestecam bine cu telul (para) si trecem lichidul obtinut prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.
*Asamblare:
Asezam blatul de vanilie pe o farfurie/platou, il insiropam si-l acoperim cu 1/3 din cantitatea de crema de vanilie. Presaram stafide si nuca macinata, apoi asezam blatul de cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram stafide si nuca macinata. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar stafide si nuca macinata.
Tortul se poate decora cu frisca si sirop de ciocolata.
1
Se poate face si sub alta forma,asa cum am facut-o eu prima data(vezi ultima poza)!