Tort Somloi

de deliciousflavours in Torturi, 7 Noi 2011 | 17859 vizualizari

 

Aceasta prajitura este una dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. Ea a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta. Am facut-o pentru prima data si pot sa spun ca m-am indragostit de ea :P

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru blaturi    

1.    Blatul cu vanilie  

  •  2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 2-3 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare  

  2.    Blatul cu cacao  

  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2,5 linguri de faina
  • ½ lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

3.   Blatul cu nuca  

  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare

  Ingrediente pentru sirop:    

  • 50 gr zahar
  • 50 ml apa
  • 40 ml esenta de rom (2 fiole)

  Ingrediente pentru crema:  

  • 600 ml lapte
  • ½ pastaie de vanilie
  • 200 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 3 oua

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Somloi:

Separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute

Procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu cacaua si   praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi astfel: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.

Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.

Acum e momentul sa pregatim si delicioasa crema de vanilie.

Punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate de lapte, deasemenea adaugam si jumatate din zahar (100 gr) si faina. Frecam bine cu mixerul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu cu o lingura de lemn pana se ingroasa. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.

 Acum a sosit momentul sa asamblam tortul :)

Luam blatul cu vanilie, il insiropam, intindem 1/3 din crema de vanilie, presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram nuca macinata, asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram nuca macinata.

Imbracam si marginile tortului in “haina” de nuca macinata si decoram cu stafide si nuci intregi.

Se poate servi atat cu frisca batuta cat si cu glazura de ciocolata.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Somloi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

deliciousflavours 1

14.12.2011, 10:13

multumesc!!!

anaiss 1

06.02.2012, 00:41

Arata tare bine si cred ca e si f gustos...il v-oi incerca cat de curand :*

deliciousflavours 1

06.02.2012, 10:37

Multumesc draga anaiss, sper sa-ti placa cel putin la fel de mult ca si mie
pupici

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Somloi