Motanel e de vina pentru deliciosenia asta dulce si pufoasa :)
Aluat:
Sirop:
Umplutura:
In plus:
Intr-un bol incapator cerne faina cu un praf de sare .
Adauga zaharul vanilat si 2 linguri de zahar si amesteca bine.
Dizolva drojdia cu laptele caldut si 2 linguri de zahar apoi adaug-o peste faina.
Adauga si ouale si incepe sa amesteci usor aluatul.
Adauga uleiul putin cate putin si amesteca aluatul pana ce acesta este perfect incorporat.
Lasa aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.
Tapeteaza o tava (26 cm) cu unt si hartie de copt si mai lasa aluatul la dospit in tava aprox. 15 minute.
Coace blatul in cuptorul preincalzit pentru 25 de minute sau pana ce este usor rumenit.
Lasa blatul la racit apoi cu un cutit ascutit sau un taietor special pentru blaturi taie-l in 3 .
Pune apa cu zaharul la fiert si lasa sa dea 2-3 clocote.
Cand este rece adauga esenta de rom dupa gust.
Mixeaza smantana cateva secunde apoi adauga treptat din frisca lichida si mixeaza pana devine o frisca tare.(in cazul in care frisca devine prea tare adauga 2-3 linguri de lapte si amesteca usor pana se mai inmoaie putin)
Pe un platou rotund pune prima foaie de blat si insiropeaza.
Unge blatul cu dulceata de caise,pune 1/3 din frisca,iar blat/sirop/dulceata/frisca si acopera cu ultimul blat insiropat in prealabil si uns cu dulceata.
Imbraca marginile tortului cu restul de frisca si decoreaza dupa preferinte.
Lasa tortul la frigider pentru cateva ore(ideal ar fi peste noapte)
1
Puteti inlocui dulceata de caise cu dulceata de capsuni sau zmeura .