Retete festive de iarna
Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.
Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.
Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.
Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.
Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.
Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.
Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.
Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.
Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.
1
puteti pregati prajitura in forma de guguluf
2
formele in care vor fi coapte prajiturile pot fi unse cu unt si migdale macinate, pentru un plus de gust
3
puteti face chiar o cantitate mai mare de sirop
4
prajiturile se pastreaza acoperite pentru a nu se usca.