Pentru astazi este tripla aniversare in familia mea..bunicul,sotul si nepoata,toti nascuti in aceeasi zi..am avut marea placere sa le prepar tortul si dulciurile ( fursecuri si biscuiti fiind o petrecere cu copii , doar nepoata fiind prezenta..bunicul nefiind in localitate iar sotul nefiind in tara)..acestea fiind spuse nu -mi ramane decat sa le urez 'La multi ani!
Blatul:
-peste albusurile batute spuma adaugam zaharul,mixam pana se topeste complet
-adaugam faina si omogenizam
galbenusurile le frecam cu uleiul si le adaugam in compozitie
-omogenizam bine si turnam in tava de tort de 26 cm,uns cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt
-coacem pentru 30-40 min sau pana trece testul scobitorii.
-scoatem din tava,asezam pe un gratar si -l lasam sa se raceasca.
(indicat ar fi sa pregatiti blatul cu o zi inainte)
Crema:
-gelatina se pune la hidratat intr-o cescuta de apa ( 100 ml)
-frisca se bate bine,adaugam iaurtul si omogenizam
-gelatina o punem pe baie de aburi si o incalzim putin pana se topeste omplet,lasam putin sa se racoreasca,dupa care i adaugam in frisca,omogenizam
-impartim compozitia in doua parti egale:intr-una adaugam cacao iar in cealalta adaugam esenta si zaharul vanilat,omogenizam bine cele doua compozitii.
-blatul il taiem in 3 pe orizontala
-punem primul blat in tava de tort in care l-am si copt,insiropam ( apa + zahar fierte) dupa care cu ajutorul a 2 posuri ( sau a 2 pungi)facem cercuri concentrice cu cele doua creme ( vezi foto)
-acoperim cu ce-l de-al 2-lea blat,insiropam si facem aceeasi operatiune ,tinand cont sa alternam invers cele doua compozitii.
-acoperim cu ultimul blat insiropat ,dam la rece pana se intareste crema.
-ungem tortul cu un strat foarte subtire de crema si-l imbracam in pasta de zahar
-decoram dupa bunul plac.( si da..litera "N" este special pusa invers!)
-tinem la rece pana in momentul servirii.