Am vrut sa-i fac un tort surpriza sotului meu de sf. maria, si am reusit. Pentru prima data l-am auzit ca e prea mare portia de tort .....
Dragele mele, nu mai reusesc sa pun poze ......nu stiu ce se intampla, doar cu acelasi aparat fac poze....imi spune ca sunt prea mari
Blaturi: se imparte totul la 2, mai putin la faina...la blatul alb se pun 7 lg de faina , iar la cel de cacao se pun 5 lg faina si 2 cacao.
Se face un blat alb si unul da cacao.
Se separa albusurile de galbenus. mai intai se mixeaza galbenusurile cu 3 lg zahar si cu 6 lg ulei pana se topeste zaharul, se bat si albusurile (fara zahar la inceput) pana se fac spuma tare, se adauga restul de zahar , se continua mixatul pana se intareste ft bine( sa nu cada din castron cand il intorci invers).
Peste albus se adauga galbenusurile batute, se amesteca lin si se adauga faina toata odata si se incorporeaza incet pentru a ramane de o consistenta omogena .
Se pune in tava,( eu doar ce mi-am cumparat o tava dreptunghiulara, nu am masurat-o) si se baga la cuptor.
La fel si cel de cacao......peste care puneti nuca.
Le lasati la racit.
Crema: se bate crema de lamaie....daca vreti cu ciocolata, nu-i bai !
Frisca se mixeaza.
Am uitat, intre timp gelatina o puneti la inmuiat in 5 lg apa rece dupa care o puneti la bain-marie sa se topeasca.
Dupa ce ati mixat frisca , jumatate din ea o incorporati in crema de lamaie impreuna cu toata gelatina.
Dupa ce s-au racit blaturile, le asezati unul peste celalalt si le taiati fasii lungi .
Cand taiati blaturile calculati ca sa aveti nr egal de fasii,eu am avut 18 , si mi-au iesit pe lungime 6 fasii, pe trei randuri
Incercati sa aiba aceeasi latime pe cat posibil.Dupa care asamblati tortul alternand fasiile si lipindu-le ori cu crema , ori cu frisca, eu cu crema.
Se face siropul (rece) din apa , zahar si esenta, amestecati pana se topeste zaharul si insiropati fiecare fasie in parte.Nu exagerati, pentru ca el absoarbe, e ft pufos blatul, si se va "fugi" de pe crema altfel .
Veti pune crema peste fiecare strat de blat, iar la final veti orna cu frisca.Pentru glazura veti topi ciocolata la bain marie impreuna cu untul, se amesteca pentru a se topi, dupa care adaugati 2 lg de frisca batuta, nu se intareste tare peste tort.....ramane de o consistenta ok..
SA AVETI SPOR LA TREABA SI POFTA MARE !