Tort rulada cu frisca, afine si gem de mure

de simona72 in Torturi, 19 Apr 2014 | 5865 vizualizari

 

A fost cu dedicatie pentru sotul meu de Sfintele Florii, iar inspiratie mi-a fost Timeea. Multumesc!>:D

 

INGREDIENTE

  • pt rulada:
  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura indulcitor pulbere
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 borcan de gem de mure:http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-mure-49570.html
  • pt blatul de cacao:
  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura indulcitor pulbere
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa rece
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • pt crema:
  • 300 ml smantana pt frisca
  • 200 gr mascarpone
  • 150 gr afine
  • 2 linguri indulcitor pulbere
  • 3-4 linguri dulceata de afine
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort rulada cu frisca, afine si gem de mure:

Pentru rulada:separam albusurile de galbenusuri, mixam 1 minut albusurile cu praful de sare, adaugam indulcitorul si continuam mixarea pana albusurile devin o spuma ferma. Adaugam treptat galbenusurile in timp ce mixam si la urma faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor, sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. In tava mare a aragazului punem hartie de copt, adaugam aluatul si dam la cuptorul incins la 170 grade pt 12-15 minute. Dupa coacere inlaturam hartia de copt, punem blatul pe un prosop curat si umed, rulam cu grija sa nu se rupa blatul. Lasam sa se raceasca putin,desfacem rulada, ungem cu gemul de mure, rulam la loc si lasam sa se raceasca bine 2 ore. 

Pentru crema: mixam smantana pentru frisca impreuna cu indulcitorul. Adaugam mascarponele in timp ce continuam mixarea la viteza mai mica. Oprim cateva linguri de frisca pentru ornare,adaugam afinele(congelate am avut eu) si amestecam sa se incorporeze toate ingredientele

Pentru blatul de cacao: separam albusurile de galbenusuri, mixam albusurile cu 1 praf de sare, adaugam indulcitorul si continuam mixarea pana albusurile devin o spuma ferma. Adaugam apa rece peste albusuri, galbenusurile, uleiul in fir subtire, iar in tot acest timp mixam. Separat amestecam faina, cacaoa si praful de copt si le adaugam peste ingredientele umede. Amestecam usor si punem compozitia intr-o tava rotunda cu inel detasabil, captusita cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pt 15-20 minute. Dupa coacere si racire, inlaturam hartia de copt, punem blatul inapoi in tava rotunda cu inel detasabil si ungem blatul cu dulceata de afine. 

Rulada o taiem in felii de aproximativ 2 cm grosime. Punem felii de rulada peste blatul de cacao, in asa fel incat sa captusim peretii(vezi foto). Umplem cu crema de frisca, mascarpone si afine, iar deasupra punem feliile de rulada ramase. Cu ajutorul posului ornam cu moate din frisca si cateva afine. Dam la rece pentru cateva ore, inlaturam inelul detasabil si tortul poate fi servit. Pofta mare si sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort rulada cu frisca, afine si gem de mure" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort diplomat