Blat:
Crema ganache:
Bezele:
Decor:
Cu o zi inainte am pregatit bezelele si crema ganache.
Pentru bezele am procedat astfel: am pornit cuptorul la cea mai mica putere pentru a se incalzi. Pe aragaz am pus un vas cu apa pentru bain marie. Intr-un castron de sticla (sau un alt vas care merge pus la baie marie) am pus albusurile, pe care le-am batut spuma, adaugand apoi treptat zaharul. Cand albusurile s-au intarit am pus castronul in vasul de pe foc, si am continuat mixarea inca vre-o 10 minute. Atentie, albusurile vor creste in volum. Se da vasul de-oparte si se continua mixarea pana spuma se mai racoreste putin, cca 5 minute. Am pregatit 2 tavi, tapetandu-le cu hartie de copt, am pus spuma in pos si am format trandafiri. Am pus tavile una sub alta in cuptor, la puterea cea mai mica, lasand usa putin intredeschisa, pentru 2 ore. Eu am sucit tavile de sus in jos, si invers, din cand in cand pentru a se coace fara sa se arda.
Pentru crema ganache, am pus intr-o craticioara frisca lichida si am lasat la foc mic pana in momentul in care s-a infierbantat, fara insa a clocoti. Am dat vasul de-oparte si am pus peste frisca ciocolata tocata marunt cu un cutit. Am amestecat bine, bine pana s-a topit toata ciocolata. Am lasat vasul la rece pana a doua zi.
A doua zi, am pregatit blatul de rulada: am separat ouale, albusurile le-am batut spuma impreuna cu zaharul, fara insa a face o spuma bat. Peste albusurile am pus galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina si am omogenizat cu o paleta de sus in jos. Compozitia am pus-o in tava tapetata cu hartie de copt, am intins-o omogen si am dat tava la cuptorul preincalzit la 1700C pentru 20 minute, sau pana blatul este copt.
Cand blatul s-a copt, l-am rasturnat pe un prosop udat si stors, am eliminat foaia de copt, si am rulat pe lung. Am lasat cca 5 minute sa se racoreasca, apoi am desfacut prosopul, si am taiat rulata in 3 fasii lungi. Am uns fiecare fasie cu dulceata de fructe de padure si am lasat sa se raceasca bine.
Intre timp am scos crema ganache din frigider si am mixat-o.
Peste fiecare fasie am pus crema ganache, am intins pe toata suprafata si am rulat una dintre foi. Am asezat pe platoul primul rulou, apoi in jurul lui am rulat si celelalte doua fasii. Cu crema ramasa am uns tortul pe toate partile, si am dat la frigider.
Intre timp am batut frisca, am scos tortul din frigider si am imbracat cu frisca tortulm, oprind cateva linguri pentru ornat. Am dat din nou la frigider. Inainte de a taia tortul am pus bezelele, iar printre ele frisca.
Este un tort absolut delicios, si desi pare sofisticat, se face foarte repede si nu-i nici costisitor.
Tortul se pastreaza foarte bine cateva zile la frigider, doar ca bezele se vor inmuia de la umiditatea, dar vor fi la fel de delicioase!