Tort Rigo Jancsi

de Corinuta in Torturi, 26 Apr 2011 | 17509 vizualizari

 

Acest tort i-l dedic lui Medi cu mare drag! La multi ani draga mea, sa ai parte de tot binele din lume! Te puuup!

 

INGREDIENTE

  • Ptr blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 70 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Ptr crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g lapte
  • 2 linguri faina sau amidon
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt sau margarina
  • Ptr glazura:
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura amidon
  • 5 linguri zahar praf
  • 2-3 lingurite apa rece
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Rigo Jancsi:

Rigo Jancsi este o reteta cu poveste. Este o prajitura traditionala maghiara care si-a castigat popularitatea in imperiul Austro-Ungar si poarta numele unui violonist celebru Rigo Jancsi. Acesta canta intr-un restaurant din Paris in 1896, unde lua cina Printesa Clara Ward impreuna cu sotul ei Printul Joseph. Se pare ca Jancsi si Clara s-au indragostit cand s-au vazut si s-au casatorit ulterior, dupa ce printesa si-a parasit sotul. Intre 1896 si 1898, ziarele vremii au scris foarte mult despre cei doi, iar desertul a fost numit asa in amintirea povestii lor de dragoste. Am pus si o poza cu cei doi ;)

Si acum despre reteta. Am primit-o acum foarte multi ani (vreo 16) de la o colega de clasa si am modificat-o foarte putin, adaugand ciocolata in crema si facand-o sub forma de tort.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bate pana la topire. Galbenusurile frecate cu uleiul se adauga la albusuri amestecand incet. Faina cernuta cu cacaua si praful de copt impreuna se adauga putin cate putin amestecand de jos in sus sa nu se formeze cocoloase. 

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se toarna blatul in forma si se niveleaza deasupra, apoi se da la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua.

Pentru crema se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga faina sau amidonul, apoi laptele putin cate putin si se pun la fiert. Se fierbe pana devine o pasta groasa amestecand continuu. Dupa ce o luam de pe foc incorporam ciocolata rupta bucati si la sfarsit untul. Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana se raceste. Se prepara glazura amestecand bine toate ingredientele.

Blatul se poate insiropa cu sirop de rom sau cafea, apoi se umple cu crema si deasupra se toarna glazura.

Va servesc pe toti cu o feliuta! Pofta buna!

TIPS-URI

1

blatul se poate dubla, adaugand 5 oua, 100 g nuca macinata si dubland cantitatea de faina, iar atunci e perfect pentru tava mare de la aragaz. In acest caz puneti crema deasupra si glazura peste ea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Rigo Jancsi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort crema de zahar ars