12 februarie este o zi foarte importanta: e ziua tatalui meu. Nu puteam sa nu il sarbatorim asa cum se cuvine, adica cu un tort cu lamaie, ca tot e preferatul lui :). Imi doresc sa-i pot face torturi multi ani de acum inainte.
La multi ani sanatosi tata!!!
Si pentru ca tot este Valentine's Day (chiar daca noi nu sarbatorim) va doresc sa va iubiti mult!
Incepem sa pregatim bezeaua. Batem albusurile spuma cu cu un praf de sare. Adaugam apoi treptat zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa si face "tzepi". Adaugam si zeama de lamaie si mai mixam putin.
Pe o hartie de copt desenam un cerc cu diametrul tortului. Intindem bezeaua in interiorul cercului si facem "valuri" cu ajutorul unei linguri. Dam bezeaua la cuptor, la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa. Lasam pana se usuca (~1 ora si jumatate). Aveti grija sa nu se arda, caci la mine era aproape :"> . Scoatem bezeaua din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Ne ocupam apoi de blat: Batem albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma. Adaugam apoi treptat jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana devine spuma lucioasa. Separat mixam galbenusurile cu restul de zahar, pana se albesc. Adaugam apoi vanilia. Amestecam faina cu amidonul si le adaugam peste galbenusuri. Adaugam si spuma si amestecam usor, cu miscari de jos in sus, pana se omogenizeaza.
Impartim aluatul in trei parti egale si coacem trei foi, in tava rotunda (26 cm), tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana cand incep marginile sa se rumeneasca (10-15 min). Scoatem foile pe un gratar si le lasam sa se raceasca, fara a le suprapune.
Mousse de lamaie: Mixam ouale pana isi dubleaza volumul. Amidonul il amestecam cu zaharul apoi il adaugam peste oua, mixand ca sa nu ramana cocoloase. Punem laptele pe foc si il lasam sa dea un clocot apoi il turnam incet peste compozitia de oua. Mutam totul inapoi in vasul in care a fiert laptele si punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Hidratam gelatina in sucul de lamaie iar apoi o odaugam in budinca calda. Amestecam pana se dizolva iar apoi lasam sa se raceasca. Mixam bine frisca si o adaugam peste budinca racita, amestecand usor pana se omogenizeaza.
Lemon curd: Punem pe foc mic sucul de lamaie, coaja rasa si zaharul si lasam sa dea un clocot. Batem usor ouale iar apoi turnam incet peste ele sucul fierbinte, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte si adaugam untul. Amestecam pana se omogenizeaza iar apoi lasam sa se raceasca.
Pe un platou asezam un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Lemon curdul il impartim in trei parti egale. Cu o parte ungem blatul iar apoi ungem cu jumatate din mousse-ul de lamaie. Acoperim cu al doilea blat pe care il ungem cu lemon curd. Punem si restul de crema si nivelam. Acoperim apoi cu ultimul blat pe care il ungem cu lemon curd. Deasupra asezam blatul de bezea si dam la frigider.
Dupa ce a stat la frigider desfacem inelul de tort si imbracam marginea tortului cu frisca batuta.
Pudram bezeaua cu zahar pudra si putem servi.