Cusma lui Guguta este un tort/prajitura construit sub forma de piramida si foarte popular in Rep.Moldova.
Guguta este un personaj din povestile lul Spiridon Vangheli ce purta o cusma de ciobanas, de aici si demunirea tortului.
Reteta este preluata de pe blogul http://fantezieinbucatarie.blogspot.ro
(la mine nu prea a iesit cusma ca au mai disparut pe drum cateva tuburi)
Pentru crema:
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, smantana si coniacul dupa care se adauga bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie si faina
Se amesteca bine pana cand obtinem un aluat elastic dar moale.(ca cel de tarta). Se pune intr-o folie si se da la frigider 30 min.
Se imparte aluatul in doua, Intindem o bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm) , asezam un sir de visine pe fiecare bucata apoi lipim marginile fiecarei fasii.
Asa se procedeaza cu tot alauatul. Se aseaza intr-o tava si se coc timp de 35 min la 180 C.
Crema: se amesteca smantana cu zaharul pudra.
Cand s-au racit tuburile se aseaza un rand de 5 tuburi, se pune crema apoi 4 tuburi si tot asa ...se obtine e piramida, se rade ciocolata deasupra si si da la frigider pentru cel putin 4 ore.