Mi-am facut un tort de ziua mea asa cum n-am mai facut si nici mancat in toata viata mea.Gustul e de nota o mie intr-adevar,este asemanator la tortul meu cu caspuni,dar cu cateva modificari importante cred,si am imbunatatit astfel gustul,Vroiam sa fie si frumos de aceea am ales pianul,chiar daca nu l-am terminat,din lipsa de timp,vroiam sa fac si acoperisul dar alta data,a iesit foarte bun si frumos si asa,deci va invit la o felie,Pofta mare!
Nu pot explica in cuvinte cat de bun este, dar si cat de mult am lucrat la el, mi-a trebuit mai mult de jumate de zi sa termin, dar a meritat si am sa mai fac. Va explic sper cat de scurt pot:
Am inceput cu pandispanul, am pus ouale intr-o cratita cu zahar si un pic de sare, am incalzit bine ouale amestecand incontinuu ca sa nu se arda si cand a inceput sa faca spuma am stins focul si bagat mixerul aproape 10 minute pana s-a facut spuma tare si care scrie. Am adaugat si faina si amidonul dat prin sita si coaja de lamaie rasa, vanilia. Am amestecat de jos in sus. Am tapetat o tava de aluminiu cu hartie de copt si am bagat la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 de minute, apoi am scos si lasat la racit.
Am pregatit crema de caspuni: am facut un pireu din capsuni (500 gr) cu un strop de lamaie. Am pus foile de gelatina in apa rece la inmuiat, am batut bine frisca intr-un bol. Am batut bine albusurile de la 3 oua cu 50 gr zahar intr-un alt bol, iar intr-o craticioara am pus 200 gr zahar cu 50 ml apa (doua linguri) la caramelizat. Cand a inceput sa fiarba bine zaharul si sa devina elastic dar transparent, nu auriu, am adaugat la albusuri incet incet in fir batand bine cu mixerul pana cand devine tare si lucioasa,se numeste meringa. Am incalzit putin 100 ml din pireul de capsuni si am adaugat si foile de gelatina stoarse bine, am amestecat pana s-a topit gelatina, apoi am amestecat cu restul de caspuni facuti pireu, apoi am amestecat si cu albusurile si cu frisca batuta amestecand de jos in sus si am pus la figider la odihnit.
Am pregatit si baia de limoncello,amestecand zaharul apa si limoncello intr-un pahar mai mare.
Am pregatit si pireul de capsuni intr-un alt pahar mai inalt: am facut bucatale mici caspunii i-am mixat un minut, am adaugat si zaharul si lamaia si limoncello, dupa gust.
Am pregatit si trandafirasii din ciocolata plastica: 200 gr ciocolata alba topita pe baie de aburi cu o lingura de miere si 3 de lichior alchermes rosu, zahar pudra cat e necesar pe a obtine o mingiuta. Separat 100 gr ciocolata alba cu o lingura de sirop de menta cu o lingurita de miere. Se racesc compozitiile in frigider si asa nu este nevoie de mult zahar pudra. Se pregatesc trandafirasii si frunzele pe un platou mare si lasat la indurit.
Se asambleaza tortul,se taie forma dorita mai inainte pe o hartie de copt alba si se taie asa pandispanul, apoi se taie in doua. Se aseaza pe un platou, se formeaza din folie transparenta si de aluminiu forma fixa, nu e nevoie sa fie foarte stransa forma ca se aranjeaza dupa cum dorim. Se uda bine foiaia de pandispan cu baia de limoncello si apoi cu pireul de capsuni deasupra, se pune si crema cu linguri multe desupra si se niveleaza. Se aseaza si caspunii taiati cubulete, apoi iar un rand de pandispan udat si la fel cu pireu si crema.
Se intinde bine pasta de zahar in folie transparenta cu lemnul pana ajunge marimea de tort si sa ajunga si la inaltimea tortului. Se taie cu rola si din resturi facem alte flori. Asezam si sticksurile de mikado taiate egal si aranjate una langa alta.
Am facut si biscuiti pentru carte,si acoperis,dar n-am avut timp sa le decorez,si nici pasta de zahar in plus,deci m-am multumit si asa. Biscuitele imi ramane simplu pentru micul dejun.Pofta mare din nou!