Un tort facut cu drag pentru tata si pentru fratiorul meu. >:D
Blat 1:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar, pana cand se deschid la culoare si capata volum. Adaugam uleiul si mai mixam 2 minute apoi apa si mixam inca 1 minut.
4. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam 100 g zahar si mixam pana cand acesta se dizolva.
5. Turnam galbenusurile peste albusurile spuma si amestecam usor, prin miscari circulare ferme cu o spatula.
6. Incoropram cu o spatula/lingura faina cernuta, esenta de vanilie si coaja de portocala in compozitie.
7. Punem compozitia intr-o tava cu dimensiunile 35 x 35 cm tapetata cu hartie de copt.
8. Introducem in cuptor 20 min. Verficam daca s-a copt facand testul scobitorii.
9. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor, desprinem blatul cu grija de hartia de copt, apoi il rulam cu tot cu hartie ca pentru rulada si il lasam la racit.
10. Dupa ce s-a racit complet, taiem marginile si il taiem in 3 fasii de cate 10 cm latime.
Blat 2:
Procedam la fel ca la blatul 1, numai ca vom avea alte cantitati. La galbenusuri 40 g zahar, iar la albusuri 100 g zahar.
Punem compozitia intr-o tava rotunda (24 cm), tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Faceti testul scobitorii sa vedeti daca s-a copt. Dupa ce scoatem din cuptor lasam sa se raceasca complet apoi il taiem in doua.
Crema de ciocolata:
1. Punem smanatana pentru frisca intr-o cratita non-aderenta si tinem la foc mic pana cand compozitia se infierbanta bine, insa fara a o da in foc.
2. Punem ciocolata rupta in bucati cat mai mici in frisca fierbinte, lasam 2 minute apoi invartim cu o spatula pana cand se omogenizeaza. Trecem compozitia printr-o sita si o lasam la racit la temperatura camerei, apoi o putem acoperi si introduce in frigider pentru cel putin 6 ore.
3. Inainte de asamblare mixam crema rece pana cand se deschide la culoare, apoi o impartim in 2.
Crema de ciocolata cu dulceata de soc:
Luam 350 g din prima parte de crema de ciocolata si o amestecam cu o spatula cu dulceata de soc.
Crema Chantilly:
!!! O preparam in momentul in care asamblam tortul (am asezat blaturile unul peste altul). Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pana cand capata volum si consistenta.
Sirop:
Punem toate ingredientele la foc potrivit si amestecam pana cand se dizolva zaharul, iar siropul devine lucios (~3-5 min).
Decor:
Punem ingredientele, in afara de feliile de portocala, la foc mic pana cand se formeaza un sirop lucios. Oprim focul si punem feliile de portocala, le lasam 3-5 minute pe o parte, apoi le intoarcem si le mai lasam 5 minute. Le scoatem pe un servet de hartie, dupa care pot fi folosite.
Asamblare:
1. Insiropam cele 3 felii de la primul blat.
2. Intindem 3 lg crema de ciocolata pe prima felie de blat si o rulam, punem aceeasi cantitate de crema pe fiecare felie insiropata si rulam apoi in continuarea primei felii formand o spirala.
3. Punem provizoriu blatul pe un platou, il imbracam intr-un strat subtire de crema de ciocolata si il introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.
4. Blatul 2 il taiem in doua, il punem pe un platou intr-un inel pentru torturi, insiropam prima felie, punem crema de ciocolata cu dulceata de soc, a doua felie insiropam si introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.
5. Scoatem blaturile de la frigider, imbracam in crema blatul 2, punem deasupra blatul 1.
6. Mixam cele 200 g smantana pentru frisca pana capata volum si consistenta si incorporam in crema de ciocolata.
7. Punem crema de ciocolata intr-un pos cu varf stelat si ornam jumatate de tort.
8. Punem crema Chantilly in alt pos cu acelasi tip de varf si ornam celalala jumatate.
9. Pudram tortul cu cacao.
10. Pe mijlocul tortului, sus, punem feliile de portocala.
Enjoy!