În urmă cu trei ani am primit o reţetă de tort savarină de la prietena mea dna. Delia, foarte gustoasă şi aromată. De atunci fac mereu pentru familia mea şi le place foarte, foarte mult. Multumesc dna. Delia.
Iar pentru că astăzi este,, ziua îndrăgostiţilor,, am făcut tortul în formă de inimioare, duble, se poate face şi un singur blat punând jumătate din cantităţile necesare.
Separăm 6 ouă, peste gălbenuşuri punem jumătate din plicul de praf de copt apoi îl stigem cu zeamă de lămâie, şi amestecăm bine.
Batem albuşurile până obţinem o spumă tare, adăugăm zahărul în ploaie şi mai batem puţin. Când am terminat punem pesmetul, făina şi gălbenuşurile, apoi amestecăm uşor, de jos în sus pentru a nu se lăsa coca.
Pregătim o formă de tort, o ungem cu ulei şi o tapetăm cu făină, apoi răsturnăm compoziţia în ea şi o dăm la cuptor circa 30 de minute la 180 de grade.
Între timp pregătim la fel al doilea blat din îngredientele rămase. Doar că pe al doilea blat l-am copt într-o formă mai mică.
Siropul îl facem din esenţa de rom, zahărul vanilat, zahărul tos, pţină cafea (2 linguri) şi apă călduţă (pentru că se absoarbe mai bine în blat), apoi amestecăm pănă se topeşte zahărul.
Când s-au răcit blaturile le tăiem pe ambele pe la jumătate.
Pe un platou aranjăm prima jumătate din blatul mai mare, însiropăm bine apoi întindem peste ea un strat generos de gem. Acoperim cu cealată jumătate după care iar însiropăm.
Aproximăm la mijloc cam pe unde se potriveşte celălat blat mai mic apoi întindem puţin gem şi lipim prima jumătate din blatul de deasupra.
Repetăm aceaşi operaţiune pe care am făcut-o şi la primul blat cu însiropatul şi umplutul.
La final acoperim tortul cu frişcă lichidă bătută şi ornăm cu fructe. Eu am ornat cu mandarine, vişine din compot şi pişcoturi.
Poftă bună!!