Blat cu cacao
Intr-un vas punem primele 4 ingrediente (zahar, cacao, apa si unt) si fierbem, amestecand continuu pana cand obtinem o crema consistenta. Racim crema, apoi mixam pana se deschide putin la culoare.
Separam albusurile - care se bat spuma impreuna cu praful de sare si zahar - de galbenusuri. Galbenusurile mixate cu ulei se incorporeaza in spuma de albus, apoi cu ajutorul unui tel omogenizam faina si praful de copt proaspat cernute, iar la final crema de cacao.
Turnam aluatul in forma rotunda(diam. 26 cm) si coacem in cuptorul preincalzit 30 min.la 150 grade si 30 min. la 160 grade.
Dupa ce blatul s-a racit decupam de la margine un inel cu o grosime de 1.5 cm, iar blatul ramas il taiem in 4 foi (pentru acest tort am folosit doar inelul si o foaie blat). Din celelalte 3 foi mai puteti face inca un tort de care doriti.
Blat cu ciocolata alba
Intr-un vas cu fund dublu, topim ciocolata in frisca lichida, apoi pe foc mic, incorporam galbenusurile, mixand la viteza mare pana cand obtinem o crema consistenta. Racim crema si mixam pana devine usor aerata. 1/3 din aceasta crema o folosim la blat, 2/3 la crema de unt.
Batem albusurile spuma cu praful de sare si zahar. Cu telul incorporam faina amestecata cu praful de copt si la final 1/3 din crema de mai sus.
Coacem in tava rotunda( diam. 24 cm) 20 min la 150 grade ,20 min. la 160 grade. Dupa racire taiem blatul in 2 foi.
Crema de ciocolata alba
Ciocolata si untul se topesc in frisca lichida. Dam crema la rece, mixam pana capata o consistenta pufoasa, apoi incorporam esenta si frisca.
Crema de ciocolata cu cacao
Se urmeaza aceiasi pasi ca la crema cu ciocolata alba.
Crema de unt
Batem spuma untul impreuna cu zaharul, incorporam cele 2/3 crema ramasa de la blat, apoi adaugam frisca.
Asamblare
In forma rotunda(diam. 26 cm.) acoperita cu folie alimentara, asezam inelul din blatul de cacao, turnam 3/4 din crema de ciocolata alba, asezam o foaie blat alb, turnam 3/4 crema de unt, iar o foaie blat alb, 3/4 crema ciocolata cu cacao, iar la final o foaie blat cacao si dam la rece pana a doua zi cand rasturnam tortul pe platou si-l ornanam cu ce ne-a mai ramas din cele trei creme.
Pofta buna!
1
Frisca am facut-o din smantana fara a mai adauga zahar.
2
Nu am insiropat blatul deoarece - daca este pregatit corect - are o textura pufoasa si umeda.