Tort fraisier

de Criss in Dulciuri, 12 Mai 2016 | 16731 vizualizari

 

Tortul fraisier este un tort clasic frantuzesc, cu foi de pandispan, crema de vanilie si capsuni, iar deasupra are o foaie de martipan. Tortul meu nu e facut 100% dupa reteta originala, pentru ca nu am gasit martipan nici la Lidl si nici la Kaufland. Asa ca deasupra am pus ciocolata alba si a iesit un tort foarte bun si asa, dar cu siguranta il voi repeta cand voi gasi martipan.

Tortul in esenta este unul foarte simplu si nici nu dureaza mult sa il faceti. Doar ca ar trebui lasat ceva mai mult in frigider. Dar eu am avut musafiri, asa ca nu l-am lasat mai mult de 3 ore. Ideal este sa faceti doua foi de piscot sau pandispan din cate 3 oua fiecare. Eu am preferat varianta mai simpla (se intelege de ce) si am facut un singur blat din 6 oua si apoi l-am taiat in doua foi egale. La crema din nou am facut modificari. In reteta originala, crema paticera se amesteca cu 150 g unt spumat. Eu am pus 200 ml frisca naturala Pilos si am adaugat si un plic gelatina hidratata, pentru ca frisca naturala nu se bate atat de tare ca si frisca lichida Meggle si am vrut ca tortul sa aiba o tinuta frumoasa.

Una peste alta, gustul e foarte bun si racoros datorita capsunelor. Din fericire au aparut deja capsunele de Satu-Mare si acestea au si gust, spre deosebire de capsunele grecesti sau spaniole, care au doar forma si culoare dar niciun pic de gust si aroma.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • -6 oua medii
  • -6 linguri zahar
  • -6 linguri faina
  • Crema:
  • -500 ml lapte
  • -100 g zahar
  • -4 galbenusuri
  • -80 g faina
  • -1 fiola esenta de vanilie/pastaiede vanilie/zahar vanilat
  • -200 ml frisca lichida Pilos
  • -1 plic gelatina hidratata in putina apa 
  • -1 kg capsune
  • -100g ciocolata alba
  • -80 ml frisca lichida
  • -3 patratele ciocolata neagra
  • Sirop:
  • -100 ml apa
  • -1 lingura zahar
  • -4 capsune zdrobite
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort fraisier:

Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul in doua reprize se se bat in continuare pana se topeste zaharul si nu se mai simt cristalele. Se adauga apoi galbenusurile si se omogenizeaza. Apoi se adauga faina, amestecand cu o paleta cu miscari usoare, de jos in sus, avand grija sa nu se lase albusurile. Ideal e sa impartim compozitia in doua si sa coacem doua foi separat, dar eu m-am grabit si am copt un blat pe care apoi l-am taiat in doua, dupa ce s-a racit.

Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia. Separat se spumeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, apoi laptele fierbinte, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe crema amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca. Apoi se ia vasul deoparte, se lasa putin crema sa se racoreasca si se adauga gelatina hidratata, amestecand pana cand se dizolva toata gelatina. Se pune crema in frigider sa se raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta.
Pe un platou se pune inelul detasabil al formei de tort si o foaie de pandispan. Pe margine e bine sa folosim hartie de copt (asa cum se poate vedea in imagini) si se pun jumatati de capsune de jur imprejur. Pe blatul insiropat se pun capsune . (Eu am pus jumatati de capsune, pentru ca pe restul le-am mancat in timp ce le curatam :P). Peste capsune se pune crema de vanilie, apoi se acopera cu cel de-al doilea blat insiropat. Se pune tortul in frigider pentru minim 2 ore, dupa care se poate scoate inelul. Deasupra se pune martipan de regula, dar puteti face si un jeleu de capsune sau puteti orna cum va place. Eu am vrut ca macar aspectul sa se apropie de original, astfel ca am topit ciocolata alba, am adaugat frisca lichida si am turnat apoi pe tort. Am pus tortul in frigider 20 minute, apoi l-am decorat cu capsune si ciocolata neagra. Delicios!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort fraisier" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Spiridus 1

20.02.2018, 19:01

Cat de aspectuos este!

Criss 1

22.02.2018, 16:25

lucy2002 1

07.01.2020, 07:58

Foarte frumos sunt sigura ca este delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort 1 Mai