Ca tot a venit vara, mi-am amintit ca anul trecut, prin august am facut aceasta reteta de tort in forma de fluture invelit in glazura de ciocolata si cafea. Am salvat putine poze cu modul de preparare al tortului. Antenele ii lipsesc pentru ca asa a fost ideea mea, sa fie ceva mai creativ.
Pentru blat:
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma cu un pic de sare. Freaca galbenusurile cu zaharul si adauga, treptat, apa. Pune si praful de copt, esenta de lamaie si vanilie, coaja de portocala sau lamaie si alunele sau nucile.
Amesteca bine ingredientele si apoi incorporeaza usor albusurile si adauga faina.
Pune amestecul intr-o forma de tort, in care pui in prealabil hartie de copt, si baga blatul la cuptor, cam 35-40 de minute, la foc potrivit.
Testeaz-o daca este gata cu scobitoarea. Daca bagi scobitoarea si nu mai ramane nimic pe ea, inseamna ca este gata, daca iese din tort cu aluat pe ea, inseamna ca mai trebuie sa stea.
Pentru crema:
Dupa ce s-a racit blatul, se taie in doua parti egale, urmand ca sa se tair in mijlocul partilor laterale un triunghi, pentru a forma asa zisele "aripi" ale fluturelui. Se asambleaza cele doua parti taiate din "aripile" fluturelui, in asa fel incat sa formeze trupul fluturelui. In interior se pune jumatate din crema, amestecandu-se cu un strop de esenta de migdale, apoi se presara fructele dupa preferinta. Cu cealalta jumatate de crema ramasa, se pune de-asupra, dar inainte amestecandu-se cu un strop de esenta de menta.
Pentru glazura:
Se prepara glazura conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se adauga un strop de esenta de cafea. Se imbraca tot tortul in glazura.
Dupa ce s-a racit si s-a intarit glazura, se presara nuca de cocos pentru a-i da un contur fluturelui. Se orneaza ochii jeleuri rosii taiate cubulete.
Mod de servire:
Sa da la rece pentru 1 h, apoi se poate servi.
Pofta buna!
1
Blatul de tort se poate face si cu alte ingrediente, in locul alunelor sau nucilor.
2
Se pot adauga si migdale si se poate pune si cacao, daca vrei sa iasa inchis la culoare, atunci cand ai creme in culori deschise, care se potrivesc cu gustul de ciocolata.