acest tort l-am facut special pt baietelul meu alex care a facut ieri 3 anisori, as fi vrut sa-i fac un tort masinuta, ca e innebunit dupa masini, dar inca nu am curaj sa ma apuc de asa ceva...asa ca am facut un diplomat cu multe fructe si mascarpone, ceea ce i-a dat un gust mult, mult mai bun...asa a papat si Alex doua felii...din lipsa de timp , nu l-am postat aseara...dar cum abia la 11 aseara l-am taiat, inca mai este destul...asa ca va invit la o felie de tort, care doriti si va place!
Galbenusurile se freaca spuma cu 10 lg zahar si o vanilie apoi se adauga crema mascarpone si se omogenizeaza bine.
Se transfera vasul la bain-marie. laptele se incalzeste binisor cu o vaniliesi si se toarna fir subtire peste galbenusuri, amestecand mereu.
Se lasa la bain-marie pana se leaga putin, asa ca o ciulama. atentie , nu cumva sa fiarba! Se lasa deoparte.
Pana se raceste crema, se hidrateaza gelatina in sucul de la compotul de anans rece, de la frigider, se paote chiar lasa cateva minute in congelator, sa fie rece rece...se hidrateaza mult mai bine asa. Se lasa cam jumatate de ora, apoi se pune pe foc mic, foarte putin, caci se va dizolva imediat. Se toarna peste compozitia de oua si se mixeaza bine ca sa se omogenizeze. Se lasa compozitia la rece .
Albusurile se bat spuma tare cu celelate 10 lg de zahar . Frisca se bate si ea spuma . In compozitia de galbenusuri rece se adauga pe rand frisca batuta, apoi albusurile spuma si cu o paleta se amesteca usor pana la incorporare.
Se trece apoi imediat la asamblarea tortului, caci crema deja incepe sa se lege foarte tare. Eu am folosit un vas cu diametrul de 20cm si a iesit destul de inalt tortul...cred ca merge foarte bine in vas cu diametrul de 24-25cm.
Se ia vasul si se pune folie pe fund, ca sa se poata scoate tortul mai usor.
Se pune un rand de piscoturi, apoi un sfert din crema, se presara bucati de ananas si felii de mandarina, apoi se mai toarna un sfert de crema si se asaza apoi un alt strat de piscoturi.
Piscoturile se inmoaie in sirop facut cu restul de suc de ananas ramas, ca nu trebuie tot la hidratatarea gelatinei, cu apa , zahar si o esenta de rom.
Peste al doilea strat de piscoturi se mai toarna un sfert de crema, se pun iar din belsug fructe si se toarna ultma parte de crema.
Deasupra se mai pune un strat de piscoturi si se da frumusel tortul la frigider, cateva ore bune.
Eu l-am facut de seara si l-am lasat pana a doua zi spre seara...fiindca ieri am fost plecati, nu avea rost sa il imbrac in frisca, asa ca a stat cam 20 de ore la frigider....a iesit beton...
Seara am rasturnat usor tortul pe un platou, i-am scos foia si l-am imbracat in frisca( cele 200 m frisca ramase).
Nu am folosit forme am preferat sa-l imbrac cu lingura, sa fie cat mai neuniform.
Deasupra am incercat sa fac un trandafir din felii de portocala, si din kiwi am facut frunzulite.
Pe lateral am mai facut cateva floricele din ananas iar bordura i-am facut-o din bastonase de kiwi.
Am vrut sa fie cat mai colorat si mai plin de fructe...poate mergeau si cateva capsune...
Am papat cu mare pofta,ca tare bun a iest, de-acum am sa-l fac mere cu mascarpone, crema aceasta fina ii da un gust super!
Poftiti si voi la o feliuta de tort, cu mare drag!!!!