Special pentru Stefanut, de ziua lui :), un tort diplomat delicios si foarte racoros, perfect pentru copii!
Se incinge cuptorul, la foc mic.
Eu am avut mure in congelator, puse de mine, le-am scos, le-am lasat la dezghetat si apoi le-am pus intr-o strecuratoare si le-am presarat u un pliculet de zahar vanilat.
Se pregateste intai blatul: se bat ouale cu zaharul, timp de 10 minute, cu mixerul, pana se obtine o spuma. Se adauga treptat 4 linguri cu apa fierbinte. Faina se ameseca cu praful de copt si ciocolata amaruie rasa (pe razatoarea cu ochiuri mici- eu am maruntit-o la robot). Se adauga treptat in compozitia de oua, amestecand cu o lingura, de sus in jos, sa nu se lase spuma.
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu pereti detasabili si se toarna compozitia pentru blat. Se pune tava in cuptor aproximativ 30 de minute, se face testul cu scobitoarea. Se scoate blatul si se lasa la racit pe un grilaj, indepartand hartia de copt.
Pentru crema, se inmoaie mai intai gelatina in 100 ml apa rece. Sucul de la mure, aproximativ 200 ml, se pune intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. SE pune craticioara pe foc si se amesteca pana se topeste zaharul, iar cand incepe sa fiarba se opreste focul. Se adauga gelatina si se amesteca cu un tel. Se lasa apoi sa se raceasca. Branza de vaci se bate cu mixerul, apoi se toarna peste ea sucul de mure, amestecand continuu. Va rezulta un amestec aproape lichid, nu va speriati! :))
Se bate frisca bine de tot pana se intareste, ciocolata se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Se amesteca apoi amandoua cu branza, se pune si esenta de rom.
Se pastreaza cateva linguri de crema pentru a imbraca tortul, cateva linguri de frisca pentru ornat si aproximativ 200 g mure pentru decor.
Blatul de tort se taie in doua, se pune in forma cu pereti detasabili primul blat, jumatate de crema, jumatate de mure, iar crema, mure, apoi al doila blat. Se imbraca cu crema oprita, se orneza si se lasa la frigider cateva ore. Inainte de a taia tortul se scoate cercul detasabil.
Sursa de inspiratie este aici, blatul de tort este excelent, crema am adaptat-o putin.